Historisk arkiv

Feigt å ha ambisjoner?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Regjeringens mål er å utrydde fattigdom i Norge. En rød-grønn regjering kan neppe sette seg et bedre mål. Vi er godt i gang, men er langt fra i mål, skriver arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen i Bergens Tidende 8. juni 2007

Innlegg av arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen, publisert i Bergens Tidende 8. juni 2007

Regjeringens mål er å utrydde fattigdom i Norge. En rød-grønn regjering kan neppe sette seg et bedre mål. Vi er godt i gang, men er langt fra i mål. Kanskje lar det seg ikke gjøre å oppfylle målet, men vi skal gjøre det vi kan for å få det til. Er det feigt å ha ambisjoner?

Rettferdighet, god fordeling og utjamning av levekår er grunnleggende verdier for regjeringen. Vi vil redusere forskjellene i samfunnet, og har som mål å avskaffe fattigdom gjennom universelle velferdsordninger, sterke fellesskapsløsninger og ved å gi alle mulighet til å delta i arbeidslivet. Dette krever en langsiktig innsats utover denne perioden, men vi holder fast ved målet.

Gapet i inntekt mellom de rikeste og de med dårligst råd bekymrer oss, naturlig nok. Noe av det første den rødgrønne regjeringen gjorde var å skjerpe skattereglene for aksjeutbytte. Dette bidro muligens til at mange tok ut ekstra utbytte i 2005. Heldigvis er det slik at fra og med 2006, rammer skatteskjerpelsen de samme rike, og på sikt bidrar dette til en inntektsutjevning. Det blir uansett feil å bruke tall fra 2005 til å slå fast at regjeringen har gjort lite for å bekjempe fattigdom, slik Frank Rossavik gjør i Bergens Tidende 4. mai 

Norge bør ha et godt utgangspunkt for å bekjempe fattigdom, sammenlignet med andre land og vi ser mange positive tegn i dagens arbeidsmarked. Siden regjeringsskiftet har 120 000 flere kommet i jobb. Regjeringen har ikke alene æren for det, men har gitt viktige politiske bidrag til en fantastisk utvikling. At så mange flere har kommet i jobb, er et formidabelt bidrag i kampen mot fattigdom.

For mange står likevel fortsatt utenfor arbeidslivet. Satsingen på målrettede arbeidsmarkedstiltak for å få blant andre langtidsmottakere av sosialhjelp og innvandrere ut i arbeid, er et av hovedmålene med NAV-reformen. Jeg blir glad når tallene viser at antall sosialhjelpsmottakere er på vei ned. Det betyr at flere som tidligere var avhengige av sosialhjelp, nå forsørger seg selv ved eget arbeid.  

Vi har også gjort andre viktige grep. For første gang har en regjering økt sosialhjelpsatsene ut over prisstigningen. Den samme rød-grønne regjeringen har også i 2007 sørget for et historisk godt trygdeoppgjør. Begge deler gir mer penger å rutte med for de vanskeligst stilte. 

Før sommeren legger vi fram et nytt kvalifiseringsprogram som vil bidra til å løfte flere ut av sosialhjelp og over i arbeid. Deltakerne i programmet sikres en fast inntekt på ca. 130 000 kroner, mot at de forplikter seg til å følge avtalte tiltak. Dermed kan deltakerne senke skuldrene i forhold til egen privatøkonomi og konsentrere seg om å komme i arbeid. For noen er veien tilbake til arbeidslivet lang. Kvalifiseringsprogrammet gir rom for å skreddersy opplegg til den enkelte, og til å jobbe langsiktig.  

Tiltak som får flere i arbeid det viktigste vi gjør for å avskaffe fattigdom. Å gripe fatt i selve velferdssystemet er ikke en lettvint løsning. Vi er likevel overbevist om at den velferdsreformen vi nå er i ferd med å gjennomføre vil gi resultater på lang sikt.