Historisk arkiv

Lokal innsats mot tvangsekteskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Vi må ta nye grep for å hindre at tvangsekteskap skjer. I disse dager rekrutter Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) 30 minoritetsrådgiverer og 6 integreringsrådgivere, skriver Bjarne Håkon Hanssen, arbeids- og inkluderingsminister, i Drammens Tidende 21. oktober.

Av arbeids- og inkludseringsminister Bjarne Håkon Hanssen, publisert i Drammens Tidende 21. oktober 2007.

Vi må ta nye grep for å hindre at tvangsekteskap skjer. I disse dager rekrutter Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) 30 minoritetsrådgiverer og 6 integreringsrådgivere. Dette er helt nye stillinger, og de som ansettes får en viktig rolle i arbeidet mot tvangsekteskap. Skal vi nå ungdom som er i risikogruppen for tvangsgifte, må vi satse lokalt. Drammensregionen er blant stedene som får minoritetsrådgiver.

Lojalitet til familien kan gjøre det nesten umulig for unge å si nei til et ekteskap de ikke ønsker. Tvangsekteskap handler ikke bare om fysisk vold, men også psykisk press og kollektive forventinger.

Tvangsekteskap forekommer særlig der familiebåndene er tette og det sosiale fellesskapet står sterkt. Kunnskap om det kollektive presset som kan oppstå er nødvendig for å forstå hvordan tvangsekteskap kan forekomme, og enda viktigere, hvordan det kan forhindres. Der den kollektive tankegangen står sterkt, står individets uavhengighet tilsvarende svakt. Å ta utradisjonelle valg eller bryte med sosiale forventninger koster mye mer enn for personer som er individorienterte.

De som velger å bryte ut av et tvangsekteskap kan oppleve en dobbelt ensomhet. Ikke bare har de brutt med familien som er viktige for dem, men de opplever også at et individorientert hjelpeapparat har problemer med å forstå denne dimensjonen.

Minoritetsrådgiverne skal jobbe på videregående skoler med mange minoritetselever. Skolen er en viktig møteplass for integrering og inkludering. Med rådgivere plassert på skolen når vi ungdommen på deres egen arena. Rådgiverne skal ha en vid rolle. En primæroppgave er å bistå med at ungdom gjennomfører og består utdanningsløpet. Utdanning er viktig for alle for å klare seg i samfunnet, men det styrker også den enkeltes muligheter til å stå på egne bein og ta selvstendige valg. Utdanningsstyrkende tiltak virker forebyggende i forhold til tvangsekteskap.

Integreringsrådgivere skal knyttes til utenriksstasjonene i aktuelle land, og først og fremst være en hjelp til ungdom som trenger bistand der og da.

Minoritetsrådgivere og integreringsrådgivere er to av 40 nye tiltak i regjeringens nye Handlingsplan mot tvangsekteskap. Åtte departementer jobber sammen mot dette. Barne- og Likestillingsdepartementet har koordineringsansvaret. I statsbudsjettet for 2008 er det satt av mer enn 70 millioner kroner til tiltak mot tvangsekteskap. Dette er en historisk stor sum. Ingen norsk regjering har satset så ambisiøst mot tvangsekteskap.

Vi kan ikke akseptere at unge jenter og gutter i vårt samfunn blir giftet bort mot sin vilje. Det er viktig at vi hjelper dem på deres premisser. Skal vi bekjempe tvangsekteskap, må vi nå målgruppen som er i risikosonen. Vi må både bli bedre til å forebygge og til å gi effektiv hjelp til de som utsettes for tvang. Gjennom satsingen på minoritetsrådgivere og integreringsrådgivere bygger vi nå opp et støtte- og hjelpeapparat for ungdommene det gjelder.