Historisk arkiv

Når Aftenposten gjør seg til dommer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Det er på grunn av myndighetenes engasjement at St. Olavs hospital nå kartlegger sammenhengen mellom kvikksølveksponering og mulige helseskader, skriver arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen i Aftenposten 25. mai 2007

Av Bjarne Håkon Hanssen, arbeids- og inkluderingsminister, publisert i Aftenposten 25. mai 2007.

Aftenposten har en usedvanlig bisk lederkommentar 23. mai der avisa stiller både Statens arbeidsmiljøinstitutt, STAMI og undertegnede til doms i kvikksølvsaken.

Det er prisverdig av media når de stiller seg på de svakes side i kampen for deres rettigheter, og medias dekning har belyst denne saken på en måte som har bidratt til å sette tannhelsesekretærenes kvikksølveksponering på myndighetens dagsorden.

Dommen som felles i lederartikkelen er både feil og ufin. Ufin fordi STAMI gjøres til den store syndebukken. STAMI har ikke, og har aldri hatt, tilsynsansvar. STAMI er en forskningsinstitusjon. Det er faktisk takket være STAMIs forskning at vi i dag har mulighet til å dokumentere sammenheng mellom kvikksølveksponering og helseskader. STAMIs kartlegging av tannhelsesekretærene på 60 og 70-tallet var pionerarbeid i internasjonal sammenheng. Og selvsagt informerte instituttet om de funn som den gang ble gjort. Er det noen som skal klandres for at det ikke ble ryddet opp den gang er STAMI de siste til å rette anklagen mot. Dette er Aftenposten blitt gjort oppmerksom på gjentatte ganger.

Jeg har fulgt denne saken tett i hele min tid som arbeids- og inkluderingsminister. Jeg har et tydelig og oppriktig ønske om å rydde opp. Tannhelsepersonell som har fått helseskader som følge av eksponering for kvikksølv skal få de rettighetene de har krav på. Det er altså ikke på tross av, men på grunn av, myndighetenes engasjement at St. Olavs hospital nå kartlegger sammenhengen mellom kvikksølveksponering og mulige helseskader.

Myndighetene har et godt samarbeid med de berørte parter, deriblant Tannhelsesekretærenes forbund. Vi er enige om at når dokumentasjonen er klar, setter vi oss ned for å stake veien videre i fellesskap.

For øvrig har jeg heller ikke noe i mot at pressen følger saken. Det er ikke korrekt at dokumenter er blitt unntatt offentlighet. Aftenposten har fått all den dokumentasjon de har bedt om. Det eneste avisa ikke har fått er departementets interne arbeidsnotater.

Aftenposten har blitt gjort oppmerksom på alle disse faktafeil i sin dekning av saken. Likevel velger avisa å gjenta de samme feilene. Feilene blir ikke mer riktige av den grunn.