Historisk arkiv

NAV på god vei

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Gjennom NAV-reformen samles trygd, arbeid og sosialtjenester på ett felles kontor. Foreløpig er det etablert NAV-kontor i om lag en firedel av kommunene. Først i 2010 vil reformen være ferdig gjennomført, skriver Bjarne Håkon Hanssen, arbeids- og inkluderingsminister i Adresseavisa 7. desember.

Av  Bjarne Håkon Hanssen, arbeids- og inkluderingsminister, publisert i Adresseavisa 7. desember.

Gjennom NAV-reformen samles trygd, arbeid og sosialtjenester på ett felles kontor. Foreløpig er det etablert NAV-kontor i om lag en firedel av kommunene. Først i 2010 vil reformen være ferdig gjennomført.

Det er krevende å gi gode tjenester mens vi lager den nye arbeids- og velferdsforvaltningen. Målet er at ingen skal rammes negativt av omorganiseringsprosessen. Dette får vi ikke alltid til. Noen opplever at tjenestene er blitt dårligere, at ventetidene er blitt lengre og at det er vanskeligere å få kontakt på telefon.

Enkeltpersoners erfaringer er viktige å få fram. Det gir oss mulighet til å rette feil og bli bedre. Men det gir ikke grunnlag for å si at reformen er feilslått.

Det er igangsatt omfattende evalueringer og undersøkelser for å se om reformens mål gjennomføres i praksis. Den første rapporten ble overlevert nylig. Her er brukere og ansatte på de 25 første pilotkontorene spurt.

De fleste mener at overgangen til NAV-kontor har vært positiv. 8 av 10 mener de blir møtt på en god måte. De føler at saksbehandleren tar dem på alvor, at saksbehandleren har tilstrekkelig tid og at brukernes synspunkter blir lagt vekt på. Økt brukermedvirkning er et viktig mål i reformen. Disse resultatene viser at vi er på rett vei.

Når det gjelder tillit og ivaretakelse av brukernes rettigheter er tilfredsheten litt mindre. Men den er ikke blitt dårligere. 30 prosent har lav eller ingen tillit til at deres rettigheter blir ivaretatt. Det er like mange som før. Tillitsproblemer kan altså ikke tilskrives NAV-reformen. På den annen side har foreløpig ikke brukernes tillit blitt styrket i pilotkontorene. Det må vi arbeide videre med.

Brukerne synes de får rask hjelp og at de blir satt til rett person. På telefon er ikke resultatet like bra. Arbeids- og velferdsetaten arbeider for å redusere responstidene på telefon.

Flere ansatte forteller at brukerne tidligere ofte ble sendt fra det ene kontoret til det andre. Sammenslåingen av trygd, arbeid og sosialhjelp har gjort det lettere å finne felles løsninger, fordi man ikke kan skyve ansvaret over på noen andre.

Vi har ambisiøse mål for NAV-reformen. Tiltak og tjenester skal styres av den enkeltes behov. Den første evalueringen er en god indikator på at vi er på rett vei. Imens ønsker vi kritikk og konstruktive røster som kan gjøre tjenestene bedre velkommen.