Historisk arkiv

Rettssikkerheten på Trandum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

I løpet av det siste halvannet året har det vært rettet kritikk mot behandlingen av innsatte ved utlendingsinternatet på Trandum. Kritikken har vært berettiget, skriver justisminister Knut Storberget og arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen i Dagsavisen 8. desember.

Innlegg av justisminister Knut Storberget og arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen, publisert i Dagsavisen 8. desember.

I løpet av det siste halvannet året har det vært rettet kritikk mot behandlingen av innsatte ved utlendingsinternatet på Trandum. Kritikken har vært berettiget.

Kritikken, som har blitt framsatt av blant annet FNs torturkomité, Europarådets torturkomité og av Sivilombudsmannen, har handlet om både forholdene for de innsatte og rettssikkerheten deres.

Noen av forholdene har vært enkle å rette, og det er allerede gjort. Bruken av sikkerhetsceller uten dagslys ble stoppet i fjor. Matleverandør er blitt byttet slik at innsattes ernæringsmessige og religiøse behov er ivaretatt. Eget sikkerhetspersonale har erstattet private vaktselskap, og et nytt og moderne aktivitetssenter er tatt i bruk.

Stortinget vedtok før sommeren forslag til endringer i Utlendingsloven som vil trygge rettssikkerheten for innsatte. Den nye bestemmelsen om Politiets utlendingsinternat trådte i kraft 1. juli i år.

Det nye regelverket gir tydelige og presise regler om utlendingers rettigheter under oppholdet samt fastsetter klare rammer for politiets kontroll og eventuelle maktbruk. Klageadgangen i forvaltningsapparatet og til Sivilombudsmannen gjøres tydeligere. Det tas dessuten sikte på å opprette et uavhengig tilsynsråd innen utløpet av første kvartal 2008. Sivilombudsmannen har gitt uttrykk for at den utilfredsstillende situasjonen i all hovedsak vil bli rettet opp når de nye reglene trer i kraft. Vi er glad for Sivilombudsmannens syn på dette. Regjeringen tar rettssikkerheten på Trandum på alvor.

Utlendingsinternatet på Trandum ble opprettet i 2003. Det er ikke et vanlig asylmottak i regi av UDI, men en lukket institusjon for utenlandske innsatte, under politiets ansvar. Institusjonen er opprettet for to grupper: Utlendinger som har endelig avslag på asylsøknad og ikke har forlatt landet innen utreisefristen og utlendinger med ukjent identitet.

På det meste har det oppholdt seg over 100 personer på Trandum, men i gjennomsnitt har internatet rundt 30-40 innsatte per dag. De fleste som oppholder seg på Trandum vil være der et par dager i forbindelse med uttransport. Identitetssakene tar lenger tid, enkelte kan spenne over flere måneder. Gjennomsnittlig oppholdstid var i 2006 på 2,9 døgn per person.

Inne i bygningen kan utlendingene bevege seg relativt fritt, døgnet rundt. De er ikke innelåst i en celle som i et fengsel. Innsatte har rett til nødvendige goder som fellesskap, helsetjenester, kommunikasjon med omverdenen, opphold i friluft, fysisk aktivitet, privatliv og religions- og livssynsutøvelse samt  motta besøk, for å nevne noe. Voldelige og utagerende personer kan imidlertid plasseres på egen, lukket sikkerhetsavdeling dersom andre midler ikke er tilstrekkelige for å hindre dem i å skade andre eller seg selv.

Vi har en ekstra utfordring når det gjelder barnefamilier. I løpet av 2006 hadde 162 barn opphold på Trandum sammen med sine foreldre. Praksisen er blitt kritisert av flere institusjoner og organisasjoner. Det er viktig å understreke at barnefamilier kun som en siste utvei skal pålegges opphold i utlendingsinternat. Hovedregelen er at barnefamilier får oppholde seg i vanlige asylmottak også etter at utreisefristen er utløpt, og at oppholdet i utlendingsinternatet bare skjer i forbindelse med selve uttransporteringen dersom det ikke finnes andre og mer egnede oppholdssteder eller tiltak ut fra situasjonen. Europarådet har utarbeidet retningslinjer for forvaring av barn som Norge har sluttet seg til. Kommende forskrifter skal ivareta de krav som stilles i retningslinjene.

Frihetsberøvelse er en alvorlig inngripen. Rettsikkerhet er derfor viktig. Vi mener regjeringen med de reglene som nå er fremmet har ryddet opp i forholdene på Trandum. Men det er først når endringene settes ut i livet vi ser den endelige praksis. Vi er vel vitende om at mange følger oss med et våkent blikk. Det er vi glade for. Kritiske ytringer er en garanti for rettssikkerheten.