Historisk arkiv

Startskudd for NAV

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Åpningen av NAV-kontor betyr ikke at reformen er sluttført. Det er nå den starter, skriver arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen i Tidens Krav.

Av arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen

Gratulerer med etableringen av NAV Aure 3. oktober. Dagen markerer at tidligere trygdekontor, arbeidskontor og sosialkontor er slått sammen til ett felles NAV-kontor. Det er et viktig skritt for Aure.  Men etableringen av NAV-kontoret betyr ikke at arbeidet er sluttført. Det er nå det starter.

Målene med NAV-reformen er å få flere i arbeid og aktivitet og færre på stønad. Flere skal ut i jobb, og vi skal bidra til et godt og verdig liv for de som ikke kan jobbe. For å klare det må vi se den enkeltes muligheter, ikke begrensninger. Vi må tilpasse bistanden til den enkeltes behov, og vi må ha en forvaltning som bruker ressursene effektivt.

Forventingene til NAV Aure og NAV-reformen er store, og det er bra. Samtidig er vi fortsatt i startgropa for en betydelig reform. Det er først i 2010 at alle landets kommuner skal være dekket av et NAV-kontor. Vi er mange som har en jobb å gjøre før alle målene i NAV-reformen nås.

Alt er altså ikke klart i dag, og mye skal på plass i tiden framover. Dette vil også sette preg på kontoret i Aure. Ansatte fra ulike kulturer skal finne sammen, nye tiltak skal prøves ut og organisasjonen skal opparbeide seg nødvendig kompetanse til å møte den nye hverdagen. I tillegg må staten og kommunen finne fram til et godt samarbeid. Alt dette skal skje samtidig med at befolkningen skal få dekket behovet for bistand og tjenester på en god måte.

Alle forstår at dette er en krevende situasjon for de som jobber ved NAV-kontoret. Selv om det gjøres et stort arbeid med å styrke og utvikle kompetansen, er det umulig å utstyre den enkelte medarbeider med en ”kokebok” som fullt ut forbereder han/hun på den nye rollen. Den må skapes over tid.

Jeg vet at det finnes mange dyktige og erfarne medarbeidere som ønsker å få til noe og som ser mulighetene i den nye reformen. Det er medarbeiderne som opplever den praktiske hverdagen og som har den nødvendige kunnskapen for å utvikle NAV-kontoret til det vi vil det skal bli. Den jobben kan ikke gjøres på skrivebordet til en statsråd.

Brukerne spiller en viktig rolle i utviklingen av NAV. De skal selv medvirke til å komme i arbeid og aktivitet. Brukermedvirkning er ikke noe NAV-kontoret alene skal tilby. Resultater oppstår i møte mellom bruker og kontor.

Myndighetene har ansvar for å få på plass nye virkemidler og et forenklet regelverk. Stortinget skal i høst behandle regjeringens forslag om et nytt kvalifiseringsprogram. Det er et tilbud til personer som ellers ville blitt gående på sosialhjelp i lang tid. Når forslaget er vedtatt, får kommunene plikt til å tilby programmet så snart de har fått et NAV-kontor. NAV Aure blir dermed av de første som tar programmet i bruk.

Verken NAV eller myndighetene ansetter, det gjør arbeidsgiverne. Skal vi nå målet om å få flere i arbeid, må også arbeidsgivere se ressursene og kvalifikasjonene til de som står utenfor arbeidslivet. Også de må se den enkeltes muligheter framfor å se begrensningene. Vi er altså mange som har en jobb å gjøre.