Historisk arkiv

Rettigheter for utenlandsk arbeidskraft

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Når regjeringen nå legger til rette for økt arbeidsinnvandring, er det viktig å samtidig sikre at utenlandsk arbeidskraft jobber under de samme vilkårene som sine norske kolleger.

Av Bjarne Håkon Hanssen, arbeids- og inkluderingsminister, publisert i Dagsavisen 3. mai 2008.

Når regjeringen nå legger til rette for økt arbeidsinnvandring, er det viktig å samtidig sikre at utenlandsk arbeidskraft jobber under de samme vilkårene som sine norske kolleger.

Arbeidstilsynets kontroller den siste tida har avdekket flere uverdige forhold for utenlandske arbeidere i Norge. Polske arbeidere som er grovt underbetalt, som balanserer på hustakene uten sikring, eller som bor i rene brannfeller på byggetomta er alle eksempler på sosial dumping.  

Sosial dumping er uakseptabelt. Det rammer mennesker som kommer og gjør en jobb for oss. Sosial dumping også en trussel mot lønns- og arbeidsvilkårene for norske arbeidstakere. 

Løsningen er likevel ikke å stramme inn på arbeidsinnvandringen. Vi trenger arbeidskraften. Regjeringen har derfor nylig foreslått flere tiltak som skal gjøre det lettere for norske arbeidsgivere å rekruttere arbeidskraft fra utlandet.

Mange arbeidsgivere ønsker at vi går et skritt lenger og opphever overgangsordningene for arbeidstakere fra Polen og andre nye EU-land. Overgangsordningene innebærer blant annet krav om arbeidstillatelse. Men, som navnet antyder er dette midlertidige ordninger, og vi må senest oppheve disse 1. mai neste år. Regjeringen har sagt at den vil drøfte med partene i arbeidslivet å avvikle ordningene 1. januar, altså noen måneder tidligere. Det er ikke avgjørende for meg, men det kan være mer praktisk å gjøre endringene før nyttår.  

Det som derimot er avgjørende, er at tiltakene mot sosial dumping er sterke og effektive nok når overgangsordningene avvikles. Denne våren gjennomfører regjeringe en rekke nye tiltak, blant annet innsynsrett for tillitsvalgte og skjerpet ansvar for kommuner og fylkeskommuner. Vi vurderer nå om det er behov for ytterligere tiltak. Blant annet ser vi på behovet for å ruste opp Arbeidstilsynet. En åpen erfaringskonferanse som arrangeres nå i mai, vil gi viktige innspill. 

Mange spår en økt kamp om arbeidskraften framover. I en slik situasjon er Norge ikke tjent med dårlige rykter om underbetaling og uverdige forhold. Skikkelige arbeidsforhold er ett av våre konkurransefortrinn på det internasjonale arbeidsmarkedet.