Historisk arkiv

Sosial dumping og tjenestedirektivet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Tjenestedirektivet endrer ikke muligheten til å bestemme egen arbeidslovgivning, til å forhandle fram tariffavtaler og til å bekjempe sosial dumping. Tjenestedirektivet er ikke et hinder for godt arbeidsmiljø, men en mulighet som norsk næringsliv trenger, skriver statsråd Dag Terje Andersen i LO-Aktuelt nummer 19.

Tjenestedirektivet endrer ikke muligheten til å bestemme egen arbeidslovgivning, til å forhandle fram tariffavtaler og til å bekjempe sosial dumping.  Tjenestedirektivet er ikke et hinder for godt arbeidsmiljø, men en mulighet som norsk næringsliv trenger. 

Av Dag Terje Andersen, arbeids- og inkluderingsminister, publisert i LO-aktuelt nr 19/2008. 

Mye har skjedd med tjenestedirektivet siden det først ble lagt fram av Europakommisjonen på nyåret i 2004, blant annet som resultat av godt lobbyarbeid fra europeisk fagbevegelse. De viktigste endringene er:

·  Unntak for arbeidsrett

·  Unntak for kollektive avtaler

·  Unntak for en rekke tjenestesektorer, blant annet transport, finans, helse- og sosial

Det har vært særlig ett avgjørende spørsmål både for regjeringen og mange andre: Kan vi fortsette kampen mot sosial dumping? Svaret i de eksterne og interne utredningene som er gjort er et entydig ja.  Dette skriver for eksempel Kristin Alsos, Stein Evju og Anne Mette Ødegård: ”Hovedsynspunktet vil da være at for arbeidsrettslige spørsmål i alminnelig forstand, vil tjenestedirektivets regler ikke ha noen direkte eller selvstendig betydning. Det gjelder også i forhold til de ulike tiltakene i ”handlingsplanen mot sosial dumping.”

Omfattende dokumentasjon har ikke fjernet den aller siste rest av tvil hos alle.  Skal vi da likevel si nei, sånn for sikkerhets skyld? I så fall sier vi også nei til de fordelene Norge har av tjenestedirektivet.

Norges åpne økonomi er avhengig av at den internasjonale handelen fungerer. Vi er tjent med at reglene for tjenesteyting er like i hele Europa, og vi har en egeninteresse i å sørge for at norsk næringsliv får de samme reglene som de landene vi handler mest med.

Arbeidet mot sosial dumping fortsetter. I høst lanserte vi en ny handlingsplan. Arbeidet med å utvikle en modell for solidaransvar er i full gang, det samme gjelder effektivisering av allmenngjøringsforskriften. Et seriøst arbeidsliv er en av bærebjelkene i velferdsstaten, og tiltak mot sosial dumping har vært og vil være en viktig sak for denne regjeringa.