Historisk arkiv

Tenke globalt, handle lokalt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Det er to ting som er viktige for arbeidsmarkedet nå. Å få orden i finansmarkedet og å øke etterspørselen etter bygningsarbeidere, skriver arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen i en blogg på NA24.

Blogg av arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen, publisert på NA24, 5. november 2008.

Det er to ting som er viktige for arbeidsmarkedet nå. Å få orden i finansmarkedet og å øke etterspørselen etter bygningsarbeidere

Det som har skjedd i finansnæringen i USA viser hvordan internasjonale hendelser får konsekvenser for oss. Men vi må møte situasjonen med tiltak som er tilpasset den norske virkeligheten.

Arbeidsledigheten økte med 1.800 personer i oktober. Måneden før var det en økning på 1000 personer. Ikke uventet kommer økningen i bygg- og anleggsbransjen der det nå er registrert en arbeidsledighet på 2,1 prosent. Samtidig går antallet ledige stillinger ned. NAV forventer nå at arbeidsledigheten vil stige fra dagens 1,7 prosent til 2,9 prosent i 2010.

Som arbeidsminister er jeg svært opptatt av virkningene av finanskrisa for det norske arbeidsmarkedet. Rentereduksjonene vil etter hvert lette situasjonen for bedrifter og husholdninger med gjeld, og bidra til å stimulere aktiviteten i økonomien.

Vi har et ekspansivt budsjett for 2009. Budsjettet gir en særlig stimulanse av bygg og anleggsnæringen gjennom å bygge og utbedre flere veier og skoler.

Siden regjeringen tiltrådte i 2005 har 250 000 nye personer kommet i jobb. Arbeidsledigheten blant innvandrerbefolkningen er mer enn halvert. Resultatet skyldes en blanding av gode konjunkturer, en vel tilpasset økonomisk politikk og en ambisiøs arbeids- og inkluderingspolitikk. Vi må sørge for at det som er vunnet i gode tider, ikke tapes i dårlige tider. Målet om å få sosialhjelpsmottakere, innvandrere og personer med nedsatt arbeidsevne i jobb står fast.

Jeg registrerer – og deler – byggebransjens bekymring for økt utnytting av utenlandsk arbeidskraft som følge av nedgangstider. Det er siden 2005 gjort et betydelig arbeid både av offentlige myndigheter og av partene i arbeidslivet for å bekjempe sosial dumping. Arbeidet har ført til resultater. Både bransjen selv og Arbeidstilsynet rapporterer at det blir lengre mellom de grove tilfellene. Vi må sikre at den gode utviklingen fortsetter. Jeg er derfor veldig glad for vi nå er klar med en tiltakspakke 2, der vi både styrker innsatsen på de områdene vi allerede har tiltak, men ikke minst utvider til nye bransjer som restaurant og renhold.

Norge står bedre rustet til å møte utfordringene vi står overfor enn mange andre land. Mange gode år har gitt oss penger på bok. Dermed har vi anledning til å føre en ekspansiv politikk. Men den må doseres rett slik at vi ikke risikerer kostnadsvekst og tapt konkurranseevne.