Historisk arkiv

Truer vår samfunnsmodell

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Regjeringa mener myndighetene må gripe inn overfor arbeidsgivere som stuer polske arbeidere sammen i falleferdige rønner. Denne våren skjerper vi derfor kampen mot sosial dumping. Det ville ikke skjedd under en borgerlig regjering. Høyre og FrP har i Stortinget stemt imot de nye tiltakene, skriver statsråd Bjarne Håkon Hanssen i VG 31. mars 2008.

 Regjeringa mener myndighetene må gripe inn overfor arbeidsgivere som stuer polske arbeidere sammen i falleferdige rønner. Denne våren skjerper vi derfor kampen mot sosial dumping. Det ville ikke skjedd under en borgerlig regjering.  Høyre og FrP har i Stortinget stemt imot de nye tiltakene,

Av Bjarne Håkon Hanssen, arbeids- og inkluderingsminister, publisert  i VG 31. mars 2008.

Utenlandske arbeidstakere er velkomne til Norge. Vi trenger arbeidskraften. Men det må skje på en anstendig måte. Den siste tida har det vært flere avsløringer av uverdige arbeidsforhold og underbetaling av utenlands arbeidskraft.

Uakseptabelt
Sosial dumping vil si at utenlandske arbeidstakere utsettes for brudd på regler om arbeidsmiljø, arbeidstid og bostandard, eller at de tilbys lønn som er uakseptabelt lave i forhold til norske arbeidstakere. Polske arbeidere som er grovt underbetalt, som balanserer på hustakene uten sikring, eller som bor i rene brannfeller på byggetomta er alle eksempler på sosial dumping.

Regjeringa har siden den tiltrådte høsten 2005 arbeidet systematisk med å få på plass effektive tiltak mot sosial dumping. Særlig har Arbeidstilsynet blitt styrket. Denne våren kommer en rekke nye tiltak, blant annet innsynsrett for tillitsvalgte og skjerpet ansvar for kommuner og fylkeskommuner.  Tiltakene har effekt. Både Arbeidstilsynet og byggebransjen melder om bedringer. Det betyr ikke at skrekkhistoriene nå vil forsvinne. Økt oppmerksomhet og nye effektive tiltak vil i første omgang snarere føre til at flere eksempler blir avdekket.

Uregulert arbeid
Så langt har innsatsen mot sosial dumping i stor grad vært rettet mot byggebransjen. Nå bør vi rette oppmerksomheten blant annet på servicesektoren. Noe av det som bekymrer meg mest nå er det stigende omfanget av uregulert arbeid i private hjem. Vi har god dokumentasjon på at det svarte markedet for renhold er i vekst.

Utnytting av utenlandsk arbeidskraft er uakseptabelt. Først og fremst for de mange arbeidsinnvandrere som kommer og gjør en jobb for oss. Langt hjemmefra, med manglende språkkunnskaper og kjennskap til lover og regler, er arbeidsinnvandreren i en utsatt situasjon.

Lar vi situasjonen få utvikle seg får det også konsekvenser for andre. Sosial dumping rammer alle arbeidsgivere og bedrifter som opptrer seriøst og følger reglene.  Når de mister kontrakter til useriøse, kan gode arbeidsplassene bli usikre og arbeidstakernes lønns- og arbeidsforhold komme under press. Sosial dumping rammer framtidig rekruttering, fordi vi ikke får ungdom til å ta utdanning til useriøse bransjer. I sin ytterste konsekvens er det også en trussel mot hele vår samfunnsmodell.  Velferdsstaten er tuftet på et attraktivt arbeidsmarked med anstendige lønninger og regulerte forhold. Det sikrer den enkeltes levestandard, men også finansieringen av velferdsstaten. Det er arbeidet vi lever av.

Innsynsrett
Høyre og Fremskrittspartiet deler ikke denne bekymringen. Høyre og Fremskrittspartiet er mot innsynsrett for tillitsvalgte, mot at hovedleverandører må ta ansvar nedover i kontraktskjeden, mot å lovfeste norske vilkår i offentlige kontrakter og mot en reell regulering av vikarbyråene.

Partiene vil heller ikke prioritere Arbeidstilsynet. Både Høyre og Fremskrittspartiet stemte mot regjeringas forslag om å styrke tilsynet med 10 millioner kroner ekstra. Fremskrittspartiet ville tvert i mot kutte bevilgningen med 15 millioner kroner.

Kjernen i den norske samfunnsmodellen er at alle er en del av det samme fellesskapet.

Kampen mot sosial dumping føres av myndighetene, fagforeninger og arbeidsgiverforeninger i fellesskap. Alle tar ansvar, fordi vi har en felles interesse av å opprettholde et arbeidsmarked der alle følger spillereglene.

Kollektiv fornuft
Fremskrittspartiet ønsker ikke å videreføre den norske arbeidslivsmodellen med vekt på kollektiv fornuft og samarbeid. Fagforeninger oppfattes som en trussel mot det frie arbeidsmarkedet, eller som det står i partiprogrammet: ” Et fritt arbeidsmarked fungerer ikke godt nok så lenge monopollignende organisasjoner inngår avtaler sentralt for arbeidstakere og arbeidsgivere. Arbeids-, lønns- og ansettelsesavtaler fungerer best dersom disse oppnås ved enighet mellom arbeidstakerne og arbeidsgiverne i den enkelte bedrift”

Motstanden mot tiltak som bekjemper sosial dumping, må sees i lys av høyresidas motstand mot å regulere arbeidslivet.

Likeverdig arbeidsliv
Den norske samfunnsmodellen er blant annet bygd på et trygt og likeverdig arbeidsliv. Dette har gitt oss velferdssamfunnet, en høy grad av sosial likhet og et land som av FN er kåret til verdens beste land å bo i flere år på rad. Derfor et det så viktig å verne om de viktigste ingrediensene i denne vellykkede modellen. Derfor slår denne regjeringa hardt ned på en hver form for sosial dumping.