Historisk arkiv

Velfortjent løft for minstepensjonistene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Pensjonistorganisasjonene står bak prioriteringen av enslige minstepensjonister og unge uføre i årets trygdeoppgjør, skriver arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen i Fædrelandsvennen 1. juli.

Snart vil minstepensjonistene motta en historisk stor trygdeutbetaling. De kan ta i mot pengene med god samvittighet. Pensjonistorganisasjonene står bak prioriteringen av enslige minstepensjonister og unge uføre i årets trygdeoppgjør.

Fremskrittspartiet mener det er urettferdig at noen får mer enn andre. Vi har løftet disse gruppene med god grunn. Enslige minstepensjonister har markant mindre å leve av enn andre pensjonister. Så mye som en av fem sliter med å få endene til å møtes, ifølge SSBs årlige rapport over økonomi og levekår for ulike grupper.

Årets oppgjør gir dem 16.000 mer å rutte med. For ektepar der begge er minstepensjonister øker pensjonen med 32.000. De ekstra tusenlappene kommer godt med.

Vi bruker like mye penger i oppgjøret som det Stortinget har vedtatt, men potten er fordelt slik at de som har minst får mest. På samme måte som vårens lønnsoppgjør, har trygdeoppgjøret en lavlønnsprofil. Dessuten vil jeg understreke at tillegget til unge uføre og den videre opptrappingen av minstepensjonen til 2G, kommer som en ekstra bevilgning over statsbudsjettet.

Alle pensjonister får bedret sin levestandard, ikke bare minstepensjonistene.  Folketrygdens grunnbeløp er økt til drøyt 70.000 kroner fra 1. mai 2008. Dette betyr betydelig økt kjøpekraft. Siden 2005 er grunnbeløpet økt med 16 prosent.

Ingen er lurt, slik Fremskrittspartiet hevder. Oppgjøret er drøftet med organisasjonene som støtter dette løftet.

Organisasjonene har tatt et solidarisk ansvar ved å være med på en løsning som gir mest til de som har minst. Skal vi jevne ut forskjeller, må noen få mer enn andre. Regjeringen er veldig fornøyd med at vi har fått til et trygdeoppgjør med en god sosial profil.