Historisk arkiv

Velfortjent trygdeseier

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Enslige minstepensjonister og unge uføre er årets store vinnere i trygdeoppgjøret. Økningen på 16.000 kroner er et historisk minstepensjonsløft, skriver arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen i VG 15. juni.

Enslige minstepensjonister og unge uføre er årets store vinnere i trygdeoppgjøret. Økningen på 16.000 kroner er et historisk minstepensjonsløft.

Trygdeoppgjøret er den årlige ”lønnsjusteringen” for alle landets trygdede og pensjonister.  Enslige minstepensjonister og unge funksjonshemmede får en økning i pensjonen på henholdsvis 13,75 og 8, 85 prosent. 

 En enslig minstepensjonist har omtrent 120.000 kroner å rutte med.  Etter oppgjøret er dette økt til 136.000. De ekstra tusenlappene kommer godt med. Ektepar der begge er minstepensjonister vil også få en ekstraordinær økning ved at pensjonen øker med 32.000 kroner til 250.000 kroner per år.

Enslige minstepensjonisters økonomiske stilling kan ikke måles i betalingsanmerkninger eller inkassokrav. Nøysomhetsgenerasjonen betaler regningene sine, men manglende middager og ferier om en situasjon der det er lite rom for utskeielser. Så mye som en av fem sliter med å få endene til å møtes, ifølge SSBs årlige rapport over økonomi og levekår for ulike grupper.

Personer som er født uføre eller er blitt uføre i ung alder, er etter årets oppgjør garantert en pensjon på 173.532 kroner. Vi har mindre fullstendig dokumentasjon på levekårene til denne gruppen enn til minstepensjonistene, men rapportene fra funksjonshemmedes organisasjoner er entydig. Dette er også en gruppe som opplever et løft gjennom trygdeoppgjøret.

Organisasjonene har tatt et solidarisk ansvar ved å være med på en løsning som gir mest til de som har minst. Skal vi jevne ut forskjeller, kan ikke alle få like mye. Regjeringen er veldig fornøyd med at vi har fått et trygdeoppgjør med en god sosial profil.