Historisk arkiv

Nye permitteringsregler vil hjelpe utsatte bedrifter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Med tiltakspakken som regjeringen presenterte 26.januar er permitteringsreglene endret på to viktige punkter: Nedsatt arbeidsgiverperiode og forlenget dagpengeperiode, skriver arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen i Østlandsposten 29. januar 2009.

Med tiltakspakken som regjeringen presenterte 26.januar er permitteringsreglene  endret på to viktige punkter: Nedsatt arbeidsgiverperiode og forlenget dagpengeperiode, skriver arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen i Østlandsposten 29. januar 2009.  

Mange bedrifter og ansatte som rammes av den internasjonale økonomiske krisen har etterlyst endrede permitteringsregler som et av tiltakene som kan bidra til å dempe virkningen av de vanskelige tidene som ligger foran oss. Ikke minst fra den delen av industrien som selger mesteparten av sine varer til utlandet har justeringer i permitteringsreglene vært etterlyst.

Med tiltakspakken som regjeringen presenterte 26.januar er flere av disse ønskene blitt innfridd. Regjeringen foreslår for Stortinget å endre permitteringsreglene på to viktige punkter: Nedsatt arbeidsgiverperiode og forlenget dagpengeperiode.

I dag er det slik at en arbeidsgiver som går til permitteringer må betale lønn de første 10 dagene av permitteringsperioden, før de ansatte går over på dagpenger fra NAV. Denne såkalte lønnspliktperioden foreslår regjeringen nå å redusere til 5 dager. Forslaget er målrettet ved at det vil virke direkte overfor den delen av bedriftene som har problemer, og redusere disse bedriftenes utgifter i en krevende tid.

Samtidig foreslår regjeringen at perioden som permitterte kan motta dagpenger fra NAV, skal økes fra 30 til 42 uker. Dette sikrer de permitterte en lengre periode med inntektssikring fra NAV, og øker samtidig bedriftenes mulighet til å beholde viktig kompetanse som bedriften vil ha behov for den dagen etterspørselen tar seg opp igjen.

I dag er det slik at permitterte må ha fått sin arbeidstid redusert med minst 50 prosent for å motta dagpenger. Fra enkelte hold er denne 50-prosentgrensen blitt kritisert, og det framstilles som at regelen forbyr at ansatte kan permitteres mindre enn 50 prosent av arbeidstiden. Dette er ikke riktig. Det er fullt mulig å permittere ansatte for eksempel 20 prosent av arbeidstiden, det vil si én dag i uka, men det vil da ikke bli utbetalt dagpenger for denne arbeidstidsreduksjonen. De permitterte vil imidlertid fortsatt ha krav på lønn for den tiden de arbeider, og lønn på dette nivået vil for de fleste være bedre enn å bli permittert på full tid og motta dagpenger. Arbeidstagere som permitteres mindre enn 40 prosent av arbeidstiden har for øvrig krav på 15 dagers lønn fra arbeidsgiver.

For norsk økonomi og norske arbeidstagere er det viktigste nå å stimulere til å holde hjulene i gang slik at flest mulig beholde jobbene sine. Både statsbudsjettet og tiltakspakkene som regjeringen har lagt fram, og vil legge fram i tiden som kommer, bidrar nettopp til dette. Vi kan imidlertid ikke bevilge oss ut av alle problemene som følger av en internasjonal krise, og vi vet at mange også i Norge vil miste jobbene sine i månedene som kommer. Derfor er det viktig at arbeids- og velferdsetaten NAV er godt rustet til å bistå de ledige til raskest mulig å komme seg over i ny jobb.

Regjeringen foreslår derfor å opprette 320 nye stillinger i NAV, samtidig som arbeidsmarkedstiltakene styrkes med 6.000 nye tiltaksplasser. Dette vil bidra til at de som må skifte jobb kan skaffe seg ny kompetanse, som i neste omgang kan gjøre det lettere å få en ny jobb. Det vil også bli bedre muligheter for bedriftsintern opplæring for de som vil bruke perioder med lav aktivitet til kompetanseheving.