Historisk arkiv

Skjerpet kamp mot trygdesvindel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Nye lovendringer gjør det enklere å bekjempe trygdemisbruk, skriver statsråd Dag Terje Andersen i et innlegg i Adresseavisen 21. januar 2009.

Falske graviditeter, simulert autisme og meldekort sendt elektronisk fra Thailand. Det står ikke på kreativiteten når til folk svindler penger fra NAV. I 2007 ble det anmeldt 1449 saker om trygdemisbruk som til sammen utgjorde 182,4 millioner kroner. Siden 2001 er avdekking av trygdemisbruk tredoblet. Lovendringen som ble vedtatt i Stortinget nylig vil gjøre det enklere å bekjempe denne svindelen.

Det viktigste tiltaket er at NAV får anledning til å foreta uanmeldte kontrollbesøk på arbeidsplasser, på samme måte som Skatteetaten og Arbeidstilsynet har mulighet til i dag.

Nav får også adgang til å utveksle informasjon med forsikringsselskaper og de får økt tilgang til legejournaler ved mistanke om juks fra legens side. Det er en forutsetning at dette skjer uten at sensitive personopplysninger kommer på avveie. Det er derfor bare de særskilte kontrollenhetene som vil få adgang til denne type innhenting.

Oppslutningen om velferdsstaten er høy i Norge. Det er bred enighet om at vi skal ha et trygdesystem som ivaretar de som ikke har mulighet til å delta i arbeidslivet.  Denne oppslutningen er helt nødvendig. Vi må ikke glemme at det er fellesskapet som finansierer velferdsordningene.

Legitimiteten til velferdsstaten avhenger av at fellesskapets midler går til de som har krav på ytelser. Ikke minst av hensyn til de som trenger ei trygd, må vi bekjempe alle forsøk på misbruk av velferdsordningene.