Historisk arkiv

Familieinnvandring og tiltak mot tvangsekteskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Faktaark om ny utlendingslov

Reglene om familieinnvandring berører en stadig større andel av befolkningen i Norge, enten det dreier seg om gjenforening i Norge mellom familiemedlemmer som tidligere har bodd sammen i utlandet eller etablering av ny familie i Norge. Temaet er i dag sentralt i den innvandringspolitiske debatten.

Sterkere lovregulering
Regjeringen mener at hovedbestemmelsene på feltet bør fastsettes av Stortinget direkte i loven. I tråd med dette foreslår regjeringen en langt mer omfattende lovregulering av tillatelsesgrunnlagene for familieinnvandring enn hva som er gjennomført i gjeldende lov, der dette i stor grad er regulert i forskrift.

Regjeringen ønsker å ivareta retten til familieliv. Samtidig gjør det seg gjeldende særskilte utfordringer på dette rettsfeltet, som å beskytte personer mot tvangsekteskap og å hindre at familierelasjoner misbrukes til kun å oppnå oppholdstillatelse i Norge. Regjeringens lovregulering tar sikte på å møte slike utfordringer. Selv om det er foreslått en større detaljregulering av de ulike grunnlagene for familieinnvandring enn hva som er gjennomført i gjeldende lov, innebærer regjeringens forslag likevel i hovedsak en videreføring av det som i dag følger av et samlet lov- og forskriftsverk.

Familiegjenforening for barn
Regjeringen foreslår enkelte oppmykinger som ikke reiser noen vesentlige betenkeligheter i innvandringsregulerende sammenheng:

  • Retten til familiegjenforening for samboere som har barn sammen styrkes
  • Retten til familiegjenforening for mor eller far med daglig omsorg for norsk barn styrkes
  • Retten til familiegjenforening styrkes for visse tilfeller som gjelder samvær med norsk barn

Proformaekteskap
For å motvirke at ekteskapsinngåelse brukes som instrument for å skaffe seg oppholdstillatelse i Norge, foreslår regjeringen en regel som vil gi adgang til å nekte oppholdstillatelse dersom det fremstår som sannsynlig at det hovedsakelige formålet med ekteskapsinngåelsen har vært å skaffe grunnlag for opphold i riket. Dette gir adgang til å nekte oppholdstillatelse noe ut over de tilfellene som rammes av dagens ulovfestede regel.

Underholdskrav
Det foreslås ikke å innføre aldersgrense eller tilknytningskrav for å motvirke tvangsekteskap, jf. utvalgets forslag om 21-årsgrense og departementets høringsbrev av 12. oktober 2006. Regjeringen mener at de aktuelle forslagene ville kunne bidra til å redusere antallet tilfeller av tvang og alvorlig press, men ut fra en totalvurdering har regjeringen kommet til at man i stedet ønsker å anvende andre tiltak. Regjeringen vil skjerpe kravet til herboendes forsørgerevne. Strengere krav til at den som bor i Norge er selvforsørget vil sikre at vedkommende er økonomisk uavhengig av familien, og dette kan derfor være et virkningsfullt tiltak i kampen mot tvangsekteskap:

  • Kravet økes fra ltr. 1 (kr 182 400) til ltr. 8 (kr 199 200)
  • Kravet gjelder også for norske borgere over 23 år
  • Kun inntekten til den som bor i Norge som teller
  • Kravet til inntekt må også være oppfylt det siste året
  • Inntekt dokumenteres med likningsattest
  • Skal ikke ha mottatt sosialhjelp det siste året

Unntak vil blant annet gjelde for familiegjenforening med flyktninger og for tilfeller hvor den som bor i Norge er mottaker av varige trygdeytelser.

Øvrige forslag
Retten til ny tillatelse ved opphør av det samlivet som dannet grunnlag for tidligere oppholdstillatelse, er foreslått lovregulert. Regjeringen mener at det er viktig å beskytte personer som har påbegynt en ny tilværelse i Norge mot utnyttelse og mishandling. De bestemmelser som er foreslått i lovutkastet, er i hovedsak en videreføring av bestemmelser som i dag finnes i forskriftsverket, blant annet om oppholdstillatelse etter et samlivsbrudd som skyldes mishandling. Det er imidlertid foretatt enkelte justeringer. Dagens bestemmelse om at kvinner som har hatt oppholdstillatelse knyttet til samboerskap eller ekteskap og som i samlivet har vært utsatt for mishandling, skal ha rett til oppholdstillatelse på selvstendig grunnlag ved samlivsbrudd, foreslås gjort kjønnsnøytral. Dette kan blant annet ha praktisk betydning når to menn lever sammen. Den som mister oppholdsgrunnlaget på grunn av ektefellens død, skal ha rett til oppholdstillatelse på selvstendig grunnlag med mindre særlige grunner taler mot det.

Regjeringen foreslår å lovfeste et nytt unntak fra retten til familieinnvandring. Unntaksbestemmelsen innebærer at oppholdstillatelse kan nektes dersom det ville være i strid med forutsetningene for referansepersonens oppholdstillatelse å innvilge oppholdstillatelse til søkeren. Dersom for eksempel en kvinne har fått opphold i Norge fordi vedkommende har flyktet fra et tvangsekteskap i hjemlandet, skal ikke vedkommendes ektefelle senere kunne innvilges familiegjenforening i Norge, selv om kvinnen samtykker til dette.