Historisk arkiv

Mangfoldsprisen 2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Juryens begrunnelse

Ullevål universitetssykehus

Årets pris går til Ullevål universitetssykehus. Juryen trekker blant annet frem sykehusets satsing på opplæring og lederutvikling rettet mot ansatte med minoritetsbakgrunn som en sterk begrunnelse for tildelingen. Blant de øvrige trekker juryen også frem Opera Software og Den Blinde Ku som sterke kandidater.

I juryens begrunnelse står det:

”Ullevål universitetssykehus satser målbevisst på å være et flerkulturelt sykehus rettet både mot pasienter og ansatte. I Oslo kommune utgjør innvandrerbefolkningen en stor del av befolkningen. Sammensetningen krever en ny type profesjonalitet og nye krav til kompetanse hos sykehusets medarbeidere for å mestre dette. Sykehuset har derfor valgt å styrke sin satsning på det flerkulturelle området ytterligere.

Ullevål universitetssykehus har over flere år arbeidet målrettet for å tilrettelegge for etnisk mangfold på arbeidsplassen. Juryen har merket seg at det blant sykehusets ansatte er vel 20 prosent som har minoritetsbakgrunn, og innvandrere er representert på mange nivåer og deler av sykehuset. Det rekrutteres nå flere og flere med minoritetsbakgrunn inn i de jobbene som har direkte pasientkontakt, eksempelvis sykepleiere, radiografer og bioingeniører.

Satsingen på mangfold er solid forankret i virksomheten, og perspektivet skal innarbeides i alle strategiske og styrende dokumenter. Sykehuset samarbeider også med flere andre aktører om tiltak som fremmer etnisk mangfold på arbeidsplassen, blant annet VOX og Statskonsult.

Juryen legger stor vekt på Ullevåls satsing på opplæring og lederutvikling rettet mot ansatte med minoritetsbakgrunn. Sykehuset deltar, sammen med Kollektivtransportproduksjon AS og Ringnes AS, i et lederrekrutteringsprogram som skal bidra til å få flere innvandrere inn i lederstillinger ved arbeidsstedet. Juryen håper at denne satsingen vil kunne gi resultater i form av økt representasjon av innvandrere i ledende stillinger ved sykehuset.

Videre vil juryen trekke fram sykehusets evne og vilje til å møte flerkulturelle utfordringer med positive, praktiske løsninger knyttet til arbeidsmiljø (som for eksempel Hijab tilpasset uniform).

Juryen vurderer det slik at Ullevål universitetssykehus er inne i en positiv utvikling, og at den innsatsen som er nedlagt og planlagt fremover for å fremme etnisk mangfold på arbeidsplassen gjør dem til en verdig vinner av Mangfoldsprisen i 2006. ”

  

Opera Software

Opera Software er et av verdens ledende IT-selskaper. Som følge av bedriftens behov for personer med høy kompetanse og ønske om å rekruttere ”de beste”, har om lag halvparten av de ansatte innvandrerbakgrunn. Hele 39 nasjonaliteter er representert i selskapet.

Opera rekrutterer ut i fra vurderinger knyttet til kvalifikasjoner, og uten hensyn til nasjonalitet eller etnisk tilhørighet. Arbeidsspråket er for en stor del engelsk. Bedriften er opptatt av å ta vare på de personene som arbeider i selskapet, og har iverksatt en rekke tiltak som skal føre til et godt og inkluderende arbeidsmiljø og gi høy trivsel. De samarbeider blant annet med International Network of Norway /Oslo Handelskammer for å ta vare på nyansatte og deres familier. I tillegg har de egne dager dedikert til mat og kultur fra de ansatte respektive fødeland, diverse kurs og sosiale samlinger ukentlig.

Opera ser på kompetanse, språk- og kulturforståelse som helt essensielt for å kunne utvikle, markedsføre og selge Operas produkter og løsninger i et globalt marked, og har derfor et sterkt fokus på holdninger som støtter opp under mangfoldet blant sine ansatte. Bedriften legger stor vekt på aktiviteter som gir en åpen og inkluderende bedriftskultur.

Opera Software var en sterk kandidat til årets Mangfoldspris.

  

Den blinde Ku

Bedriften produserer melk til meierier samt en rekke osteprodukter, blant annet blåskimmelosten Ingers blå og Camembertosten Camenås. I tillegg er Den blinde ku et kompetansesenter for dyrking av økologisk gourmetsopp.

Den blinde Ku er et eksempel på en liten arbeidsplass med stor integrering.

Om lag halvparten av de ansatte har innvandrerbakgrunn.  

Den blinde Ku er en gründerbedrift som er avhengig av innsatsvilje og kreativitet. I og med at firmaet eksporterer flere av sine produkter, er det en styrke med internasjonale forhold på arbeidsplassen. Et mangfoldig arbeidsmiljø har betydning for nyvinning og produktutvikling, men også for trivsel.

Den blinde Ku legger stor vekt på tiltak som er positive for arbeidsmiljøet. Sosiale arrangementer og faglige aktiviteter skaper motivasjon. De ansatte oppfordres blant annet til å ta fagkurs (også i arbeidstiden) og til å perfeksjonere seg i norsk.

Den blinde Ku var en god kandidat til årets Mangfoldspris.