Oppholdstillatelse på humanitært grunnlag
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Artikkel | Sist oppdatert: 17.10.2013
Faktaark om ny utlendingslov
I en del tilfeller fyller ikke utlendingen vilkårene for opphold i Norge etter det øvrige regelverket, men det foreligger likevel så spesielle og tungtveiende individuelle forhold at det bør være adgang til å innvilge oppholdstillatelse. Regjeringen foreslår å videreføre dagens bestemmelse om adgangen til å innvilge oppholdstillatelse dersom det foreligger sterke menneskelige hensyn eller utlendingen har en særlig tilknytning til riket.
De sakene som særlig skaper store utfordringer i praksis er de sakene hvor det er nødvendig å foreta en samlet vurdering av flere forskjellige menneskelige hensyn. Fordi det ikke er mulig eller hensiktsmessig å løse slike saker gjennom en detaljert lov- eller forskriftsregulering, er det behov for en vid skjønnsbestemmelse også i en ny lov. Forslaget til lovbestemmelse er utformet slik at det gir veiledning med hensyn til hvilke hensyn og vurderinger som er særlig aktuelle. Regjeringen har foretatt en generell drøftelse av aktuelle sakstyper. Dette innebærer en tydeligere veiledning om rammene for skjønnsvurderingene, noe som for øvrig er etterlyst av flere aktører på feltet. Det legges imidlertid ikke opp til noen generell endring av terskelen for oppholdstillatelse.
Innvandringsregulerende hensyn
Innvandringsregulerende hensyn er i mange saker et sentralt moment ved vurderingen av enkeltsaker og kan innebære at det ikke er grunnlag for opphold selv om det foreligger sterke menneskelige hensyn. Regjeringen har derfor valgt å synliggjøre dette hensynet i lovteksten. En bevisst holdning til betydningen av innvandringsregulerende hensyn vil imidlertid ikke alltid tale for en restriktiv praksis. I sammenhenger hvor innvandringsregulerende hensyn har liten relevans vil det være rom for fleksible vurderinger i forhold til når opphold kan innvilges etter denne bestemmelsen.
Barnets beste
Regjeringen har valgt å innta en uttrykkelig henvisning til barnets beste som et grunnleggende hensyn ved vurderingen, og har presisert at det gjelder en lavere terskel for å innvilge tillatelse til barn enn til voksne.
Lengeværende personer
Regjeringen mener at det må skilles klart mellom dem som samarbeider om retur etter et endelig avslag, og dem som ikke samarbeider. Departementet mener at det i forhold til den førstnevnte gruppen bør gis særskilte forskriftsregler om muligheten til oppholdstillatelse, mens det i forhold til den sistnevnte gruppen fastholdes et utgangspunkt om at tillatelse ikke skal gis. Det vises for øvrig til en forskriftsendring som trådte i kraft 1. juni 2007. Det ble da gitt en bestemmelse som innebærer at personer som har fått endelig avslag på søknad om asyl, på visse vilkår kan få oppholdstillatelse etter utlendingsloven § 8 annet ledd, dersom retur ikke er gjennomført innen tre år etter saksopprettelse og det heller ikke er utsikter til retur.