Historisk arkiv

Velferd i praksis

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Sektorprogram 2012 - Nordisk ministerråd for utdanning og forskning

Sektorprogram for utdanning og forskning under det norske formannskapet i Nordisk ministerråd 2012. Kunnskap kan sees som velferd i praksis på flere måter. Utdanning og livslang læring bidrar til å utvikle nødvendig kompetanse i arbeidslivet og til å vedlikeholde og styrke demokratiet – og med det til å legge grunnlaget for en bærekraftig velferdsstat.

Logo NMR 2012 

Sektorprogram for Ministerrådet for utdanning og forskning under det norske formannskapet i Nordisk ministerråd 2012.

 

Kunnskap kan sees som velferd i praksis på flere måter. Utdanning og livslang læring bidrar til å utvikle nødvendig kompetanse i arbeidslivet og til å vedlikeholde og styrke demokratiet – og med det til å legge grunnlaget for en bærekraftig velferdsstat.

Et godt samspill mellom de tre pilarene i kunnskapstriangelet utdanning, forskning og innovasjon bidrar til å drive samfunnet videre. Et eksempel på dette er behovet alle de nordiske landene har for å utvikle både nok kompetanse og praksisbaserte tilnærminger og løsninger for å skape innovasjon i velferdstjenestene.

Utdanning er i seg selv å regne som et velferdsgode som bidrar til at den enkelte får et praktisk grunnlag for å realisere sine ønsker og forventninger om det gode liv.

Samspill mellom utdanning, forskning og innovasjon

Med sektorprogrammet vil det norske formannskapet i 2012 framheve betydningen av et godt samspill mellom utdanning, forskning og innovasjon for framtidig vekst og velferd i Norden.

Tilnærmingen er forankret i strategien til Ministerrådet for utdanning og forskning (MR-U) for perioden 2009-2013 Kunnskap for grønn vekst og velferd. Denne strategien ble vedtatt under det danske formannskapet i 2010.

MR-Us strategi er forankret i de nordiske statsministrenes pågående globaliseringsinitiativ fra 2007. Dette er en felles nordisk satsing på å utvikle den nordiske modellen, øke konkurransekraften i Norden og å profilere og synliggjøre Norden som en foregangsregion. 

Ministerrådet for utdanning og forsknings visjon

Strategien skal gi retning for samarbeidet i Nordisk ministerråd for utdanning og forskning (MR-U) i strategiperioden 2011-2013, og bidra til å:

  • Videreutvikle et velfungerende og grenseløst nordisk utdannings-, forsknings- og innovasjonsområde for å sikre at Norden blir foregangsregion for kompetanseutvikling og forskning av høy kvalitet
  • Sikre en bærekraftig nordisk velferdsstat gjennom å utdanne riktig kompetanse og legge til rette for forskning og innovasjon som bidrar inn mot velferdsstaten
  • Videreutvikle det komparative fortrinn ved Nordens kunnskapsrike befolkning
  • Sikre et effektivt og fleksibelt felles arbeidsmarked, som råder over tilstrekkelig og kompetent arbeidskraft
  • Ffremme Nordens konkurransekraft, blant annet gjennom å fremme grønn vekst på langsiktig basis
  • Fremme nordisk deltakelse og innflytelse på den globale arena
  • Videreutvikle det felles verdigrunnlag som ligger i en nordisk språk- og kulturidentitet og de nordiske lands samfunnsmodeller”