Historisk arkiv

Samfinansiering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Samfinansiering

 

Gjennom øremerkede bidrag til Verdensbankgruppen og de regionale utviklingsbankene bidrar Norge til at virksomheten innrettes i tråd med norsk bistandspolikk. Bidragene finansierer utredningstiltak og operasjonelle aktiviteter hvor man kan spille en katalytisk rolle med hensyn til å påvirke bankenes politikk og operasjoner. Denne formen for støtte gir samtidig erfaring med hvordan beslutninger i styrende organer faktisk gjennomføres. 

En målsetting med fondene er å påvirke og utvikle utviklingsbankenes politikk og operasjoner gjennom å prøve ut innovative og mer effektive tilnærmingsmåter, sette nye temaer på institusjonenes dagsorden og bidra til bedre resultater i utviklingsarbeidet. Dette for å styrke og effektivisere bankenes innsats i å bekjempe fattigdom og nå tusenårsmålene. Støtten er de siste årene blitt konsentrert i større tematiske fond i institusjonene. Verdensbankens egne retningslinjer og politikk ligger til grunn for disse tematiske fondene.

For flere av fondene har andre givere sluttet seg til slik at de nå er organisert som flergiverfond. I samsvar med norsk utviklingspolitikk er tema som miljø og bærekraftig utvikling, privat sektor og landbruksutvikling, utdanning og likestilling blitt prioritert. I de senere år har en gjennom å opprette fond for hiv/ aids, barnearbeid, godt styresett og funksjonshemmedes rettigheter bidratt til at disse tema er blitt satt på dagsorden i institusjonene.