Historisk arkiv

Nytt i 2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

1. januar skifter Barne- og familiedepartementet (BFD) navn til Barne- og likestillingsdepartementet (BLD). Samtidig trer flere lovendringer og nye forskrifter i kraft, og det nye Likestillings- og diskrimineringsombudet vil være etablert og i virksomhet.

Pressemelding

Nr.: 05119
Dato: 29.12.05

BFD: Nytt og aktuelt i 2006

1. januar skifter Barne- og familiedepartementet (BFD) navn til Barne- og likestillingsdepartementet (BLD). Samtidig trer flere lovendringer og nye forskrifter i kraft, og det nye Likestillings- og diskrimineringsombudet vil være etablert og i virksomhet. Senere i 2006 vil BLD fremme flere lovendringsforslag. Nye rundskriv og veiledere er også under arbeid.

Barne- og likestillingsdepartementet omfatter følgende fagavdelinger: Samlivs- og likestillingsavdelingen, Barne- og ungdomsavdelingen og Forbrukeravdelingen.

Lovendringer og forskrifter fra 1. januar

Lovbestemmelsen om kjønnsrepresentasjon i styrene for allmennaksjeselskapene (ASAene) trer i kraft. Selskap som er stiftet før årsskiftet får to år på seg til å imøtekomme kravet om tilnærmet 40 prosent representasjon av hvert kjønn i styrene. Nye allmennaksjeselskap som etableres fom 1. januar må oppfylle lovens krav for å kunne bli registrert.

Jf. pressemelding 8/12 2005 (nr.05116)

Endringer i barnelovens bestemmelser om foreldreansvar og farskap medfører at samboere får automatisk felles foreldreansvar for felles barn. Farskapet må være erkjent. Som samboere regnes foreldre som er registrert med felles adresse i folkeregisteret, eller som sender erklæring om samboerskap til folkeregisteret.

For barn som er født før 1. januar 2006 kan samboende foreldre oppnå felles foreldreansvar ved å sende en egen samboerklæring til folkeregisteret etter den nye regelen, dersom det ikke tidligere er avtalt felles foreldreansvar. Det samme gjelder for foreldre som har fått barn uten å bo sammen, men som senere flytter sammen. Foreldre som ikke bor sammen må sende en egen melding til folkeregisteret dersom de ønsker felles foreldreansvar.

Samtidig trer nye regler i kraft om erkjennelse av farskap, slik at samboende fedre ikke lenger trenger godkjenning av mor for å få fastsatt farskap til felles barn. I tilfeller der mor mener at en annen mann er far til barnet, vil samboerens farskapserkjennelse likevel gjelde inntil det offentlige har fastsatt riktig farskap til barnet.

Nærmere informasjon finnes på departementets hjemmeside: www.bld.dep.no

Endringer i kontantstøtteloven fra årsskiftet medfører at utbetalingsperioden blir redusert fra 24 til 23 måneder. Heretter blir kontantstøtte utbetalt fra og med måneden etter at barnet er fylt ett år til og med måneden før barnet fyller tre år. Kontantstøtte for adopterte barn vil heretter bli utbetalt i inntil 23 måneder fra retten til utbetaling inntreffer.

Jf. pressemelding 25/11 (nr.05112) om lovforslaget, som Stortinget behandlet 13/12.

Samtidig blir satsen for full kontantstøtte redusert fra 3 657 kroner til 3 303 kroner pr. måned. Jf. pressemelding om endringer i statsbudsjettet 10/11 (nr.05109) – side 2.

Endringer i barnevernloven og tilhørende forskrifter medfører at kommunene blir pålagt å føre internkontroll med det kommunale barnevernet og oppfølgingen av kommunens pålagte oppgaver etter samme lov. Det er utarbeidet en egen forskrift om gjennomføring av internkontrollen. En veileder vil bli utsendt tidlig i 2006.

Lovendringene medfører samtidig at kommunene får plikt til å vurdere den enkeltes behov og tilby egnede botiltak ved bosetting av enslige mindreårige flyktninger.

Jf. pressemelding 18/3 2005 (nr. 05032) om lovforslaget, som Stortinget behandlet 17/6.

Mer informasjon finnes også på www.bld.dep.no-> Lover og regler/Barnevernloven

Fra årsskiftet endres også reglene for utbetaling av utvidet barnetrygd til samboere uten felles barn. Retten til utvidet barnetrygd bortfaller når mottakeren har levd i et samboerforhold i minst 12 av de siste 18 måneder. Hittil har mottakeren beholdt utvidet barnetrygd ut året. Heretter vil utbetaling av utvidet barnetrygd bli stanset fra måneden etter at samboerforholdet har vart i 12 av de siste 18 måneder.

Retten til utvidet barnetrygd bortfaller ellers når mottakeren inngår ekteskap eller får felles barn med samboer.

Nytt ombud på plass

Diskrimineringsombudsloven trer i kraft ved årsskiftet, og det nye likestillings- og diskrimineringsombudet er i virksomhet fom 2. januar. Politimester Beate Gangås er utnevnt som ombud. Likestillingsombudet, Likestillingssenteret og Senter mot etnisk diskriminering (SMED) inngår i det nye ombudet, som skal håndheve likestillingsloven, diskrimineringsloven, arbeidsmiljølovens likebehandlingskapittel og boliglovens diskrimineringsbestemmelser. Ombudet skal også påse at norsk rett og forvaltning er i samsvar med Norges forpliktelser etter FNs kvinnekonvensjon og FNs rasediskrimineringskonvensjon. Mandatet gir også ombudet en klar pådriverrolle for likestilling og mot diskriminering.

Likestillings- og diskrimineringsombudet holder til i Grensen 5 i Oslo. Tlf. 24 05 59 50.

Jf. pressemelding 16.12.2005 (nr.05118).

Mer informasjon finnes under hurtigvalgmenyen på www.bld.dep.no

Annet aktuelt i 2006

Et eget adopsjonsforeberedende kurs vil bli tilbudt alle familier som vil adoptere. Kurset er et tilbud til førstegangssøkere som ønsker å bli registrert for adopsjon av barn bosatt i Norge, eller som søker forhåndssamtykke til adopsjon av barn fra utlandet. Hensikten er å sikre den enkelte familie best mulig informasjon og kunnskap som forberedelse til adopsjonen. Kursene er frivillige og vil bli administrert av Barne-, ungdoms- og familieetaten (BUFetat).

Barne- og likestillingsdepartementet gjennomgår flere lover med tanke på å fremme forslag om evt. endringer og revideringer i løpet av 2006. Det gjelder

  • pakkereiseloven
  • markedsføringsloven
  • barnevernloven (ressursbruk og rettssikkerhet i barnevernet)
  • ekteskapsloven (barneekteskap mv.)

Departementet har også igangsatt en evaluering av bidragsordningen og vil legge denne fram i en stortingsmelding. Det blir også igangsatt en evaluering av erfaringene med og nytteverdien av samlivskurs.

Barne- og likestillingsdepartementet vil utarbeide en veileder for kommunene om internkontroll i barnevernet ila januar (jf. ovenfor). Det vil også komme et eget rundskriv ila våren om barnevernets ansvar for barn som er ofre for menneskehandel.