Historisk arkiv

Flere deltakere i introduksjonsordningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

I 2009 deltok 10 000 personer i introduksjonsprogrammet for nyankomne innvandrere. Dette er en økning på 15 prosent fra året før. Antall deltakere i introduksjonsprogrammet er nå det høyeste siden ordningen ble innført i 2005.

 Deltakere fra Somalia, Eritrea, Irak, Burma og Afghanistan utgjorde vel 60 prosent av det totale antallet. 52 prosent av deltakerne i 2009 var kvinner, mot 53 prosent året før.

Flest mellom 26 og 35 år

Det var flest deltakere i aldersgruppen mellom 26 og 35 år, og her var kvinneandelen også størst, med 55 prosent. Denne aldersgruppen hadde også størst økning i antall deltakere fra 2008 til 2009: 20 prosent.

Aldersfordelingen blant deltakerne i introduksjonsprogrammet avspeiler aldersfordelingen blant nyankomne med flyktningbakgrunn. Av de som innvandret i løpet av 2008, var det høyest andel deltakere i introduksjonsordningen i 2009 blant dem fra Burma, Det palestinske området og Eritrea. Henholdsvis 93, 85 og 84 prosent av dem som innvandret fra disse områdene i 2008, deltok i ordningen året etter.

Flest deltakere i Oslo

2009 var det, som i de foregående årene, flest deltakere i Oslo. Deretter fulgte Bergen, Trondheim, Kristiansand og Bodø. Disse fem kommunene hadde til sammen nær en fjerdedel av alle deltakerne i landet. Geografisk sett gjenspeiler deltakelsen i ordningen i stor grad bosettingen av nyankomne innvandrere.

15 prosent av deltakerne i introduksjonsordningen hadde inntektsgivende arbeid ved siden av å delta i programmet, og dette gjaldt flere menn enn kvinner. Blant dem som avsluttet programmet på grunn av lønnet arbeid, hadde over halvparten hatt lønnet arbeid ved siden av introduksjonsprogrammet.

For mer informasjon, se SSBs nettside