Historisk arkiv

Global interesse for norsk likestilling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Norge vakte oppsikt da Kvinnekommisjonen startet sin 54. sesjon i New York i forrige uke. På åpningsdagen var Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken satt opp som eneste mannlige taler.

Norge vakte oppsikt da Kvinnekommisjonen startet sin 54. sesjon i New York i forrige uke. På åpningsdagen var Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken satt opp som eneste mannlige taler. Generalsekretæren inviterte Norge og Kina til å dele podiet da FN markerte den internasjonale kvinnedagen. Og Lysbakkens tale under lanseringen av MassiveGood, en ny og innovativ finansieringsmekanisme for helse, høstet applaus fra publikum og anerkjennende nikk fra president Bill Clinton.
 
Lysbakken startet uken i New York ved å åpne Generalkonsulatets årlige Likestillingsseminar under banneret ”Should Gender Equality be Mandated?” (”Bør likestilling være lovfestet?”) på Scandinavia House. Motsetningene mellom den norske og den amerikanske tilnærmingen til hvordan en oppnår likestilling kom klart frem i en engasjerende og frisk debatt mellom Arni Hole fra BLD og representanter for amerikanske organisasjoner og firma. Publikum besto i stor grad av amerikanske kvinner i ledende posisjoner i næringsliv, forvaltning, akademia, organisasjonsliv og media.
 
Storparten av de 8000 som hadde meldt seg på for å overvære Kvinnekommisjonens sesjon var kvinner. Statsråden var derfor et uvanlig og forfriskende innslag alt før han trådte inn i debatten i FN. Fra talerstolen benyttet Lysbakken anledningen til å understreke blant annet menns særskilte ansvar for å fremme likestilling og kvinners rettigheter. Han la også vekt på at mye er ugjort siden Beijing-toppmøtet om kvinners rettigheter ble holdt for 15 år siden.
 
Lysbakken på FNs pressekonferanse
Lysbakken på FNs Kvinnekommisjon. Foto: Emma Kwesiga Lydersen
 
”Likestillingskampen må fortsette fordi det fremdeles er slik at kvinner både i rike og fattige land er fattigere, tjener dårligere og får mindre utdanning enn gutter og menn. Jenter og kvinner får ofte ikke tilgang til de mest grunnleggende helsetjenester. Verden over fortsetter vold mot jenter og kvinner – et problem som utspiller seg i alle samfunnslag,” sa Lysbakken i åpningsinnlegget på tirsdag. Et av hans hovedbudskap til Kvinnekommisjonen var at ”likestilling lønner seg – også økonomisk”.
 
Under onsdagens markering i FN av den internasjonale kvinnedagen tok FNs generalsekretær Ban Ki-moon kraftig til orde for å raskt etablere den nye likestillingsenheten som ble vedtatt av Generalforsamlingen i høst. Til stor jubel i salen reiste en gruppe tilhørere seg og rullet ut plakater hvor det stod skrevet ”Gear it up now!” (Få opp farta!). I likhet med generalsekretæren la også Lysbakken vekt på betydningen av likestillingsenheten i sitt innlegg.
 
Publikum har plakater som viser "Gear it up now"
Foto: Emma Kwesiga Lydersen
 
På sin siste dag i FN tok statsråden del i lanseringen av en ny og innovativ finansieringsmetode for helse. MassiveGood ble lansert av Generalsekretæren og tidligere president Bill Clinton med et tastetrykk foran en fullsatt sal i FN. Prosjektet gjør det mulig å donere $2 / 2 euro / 2 pund til regninga når man bestiller flybilletter fra USA, UK, Tyskland, Spania, Sveits eller Østerrike. Midlene vil bli kanalisert gjennom MassiveGood direkte til en innkjøpsordning for medisiner mot HIV/Aids, tuberkulose og malaria og til kampen mot barne- og mødredødelighet i fattige land.
 
Bill Clinton og Ban Ki-Moon gir første donasjon til MassiveGood
Foto: Emma Kwesiga Lydersen.
 
Den norske likestillingsmodellen fikk mye oppmerksomhet fra både delegater til Kvinnekommisjonen og i internasjonal media. I løpet av uken ble Lysbakken intervjuet av bl. a. al Jazeera English, CBC (Kanada), NHK (Japan) og ForbesWomen.

Lysbakken intervjues av CBS
Lysbakken intervjues av NBC. Foto: Emma Kwesiga Lydersen.