Historisk arkiv

Nova-rapporter om fattigdom: Tett oppfølging gir gode resultater

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Personlig oppfølging minsker sjansen for at utsatte unge faller utenfor. Også familier med vedvarende lavinntekt drar bedre nytte av at noen loser dem gjennom systemet.

NOVA har på oppdrag fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet skrevet to rapporter om fattigdom: En evalueringsrapport om utsatte ungdommer og en kvalitativ studie om barn og foreldre i familier med lavinntekt.

-  Rapportene viser at tett oppfølging kan gjøre forskjeller for de som sliter mest i hverdagen. Å ha ressurspersoner som kan hjelpe til med enkle oppgaver kan bety enormt mye for barn og unge som lever under vanskelige forhold. Vi kan bruke kunnskapen for å sørge for at færre barn og unge faller utenfor på grunn av dårlig levekår, fastsetter barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken.

Unge trenger støtte på veien til voksentilværelsen

Evalueringsrapporten har vurdert tiltakene i prosjektet Utsatte unge 17-23 år i overgangsfaser, et samarbeidsprosjekt mellom Arbeids- og velferdsdirektoratet og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

Åtte kommuner (Balsfjord, Bodø, Drammen, Gran, Re, Sortland, Sund og Surnadal) deltok i dette prosjektet fra 2006 til 2009. Målet var å hjelpe utsatte unge inn i en selvstendig voksentilværelse.

NOVAs evaluering viser at:

- Satsingen har ført til bedre og nye samarbeidsrutiner mellom etatene

- Tidlig innsats gir bedre resultater

- Individuell oppfølging med egne støttepersoner framheves som det viktigste tiltaket

Barn opplever fattigdom som annerledeshet

I studien Verdighetsforvaltning i liv på grensen har NOVA undersøkt hvordan barn og voksne i fattige husholdninger opplever og mestrer hverdagen. NOVA har intervjuet 35 hushold med vedvarende lavinntekt. I 23 av disse husholdene har de også intervjuet 25 barn.

Studien viser at foreldrene i noen grad klarer å skjerme barna mot opplevelsen av å leve med dårlig økonomi. Foreldrene kutter i personlig forbruk og prioriterer barna.

Det er likevel ikke mulig å skjerme barna helt fra familiens vanskelige økonomiske situasjon.

Barna forteller samme historier som jevnaldrende, men deres historie handler ofte om opplevelser av å skille seg ut fra andre barn.

Forskerne framhever at støtten fra enkeltpersoner i hjelpeapparatet har hatt stor betydning for familienes holdning til det offentlige og utbyttet familien får av offentlig hjelp.

- Disse barnas hverdag må bli bedre. Det er derfor viktig at hjelpetjenestene gjør seg kjent med hvordan barna i lavinntektsfamiliene har det. Det er avgjørende  at vi forhindrer framtidig fattigdom ved å lykkes med skole- og barnehagepolitikken, understreker Lysbakken.

Rapportene blir lansert på fagseminaret ved NOVA 11. november.