Historisk arkiv

Fikk råd om rus fra ungdommen på Jentehaugen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Statsråd Audun Lysbakken fikk råd om hvordan ungdom som sliter med rus fra ungdom kan få hjelp. Rådene fikk han fra ungdom som bor på Jentehaugen, den første institusjonen som kun huser barnevernsbarn med rusproblemer.

Statsråd Audun Lysbakken fikk råd om hvordan ungdom som sliter med rus fra ungdom kan få hjelp. Rådene fikk han fra ungdom som bor på Jentehaugen, den første institusjonen som kun huser barnevernsbarn med rusproblemer.

Jentehaugen er drevet av Bufdir og er en av to barneverninstitusjoner med spesialkompetanse på ungdom med rus som skal opprettes i løpet av 2011. Torsdag besøkte barne-,likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken bokollektivet Jentehaugen i Os i Hordaland.

- Jentene kom med mange råd som jeg skal ta med meg i arbeidet mot rus. Vi har ingen barn å miste til rusen. Vi må alle som jobber med barn, ta et samlet ansvar for at vi kan hjelpe barna på tidligst mulig, sa Lysbakken.

Belønning, ikke straff
Lysbakken var spesiell interessert i hvordan belønning ble brukt som behandlingsmetode på Jentehaugen. Ungdommene blir premiert for positiv adferd som de kan bytte mot privilegier som for eksempel mer fritid. De ansatte på Jentehaugen mente belønning fungerer bedre enn straff.

- Brukermedvirkning er et nøkkelord i vårt arbeid. Vi ønsker at jentene eier situasjonen selv. Hver kveld går vi gjennom dagen og snakker sammen om hva de har gjort og premierer de for positiv utvikling. I begynnelsen kunne det være å stå opp, men nå har vi mer fokus på at de gjennomfører ting i løpet av dagen som de selv har satt som mål, fortalte avdelingsleder for Jentehaugen, Solfrid Skorpen.

Bufetat Region Vest driver institusjonen, som fra 1. januar 2011 ble et tilbud til barnevernbarn som har rushistorikk. Det er fire unge som bor der, samtlige er jenter. 

- Vi ønsker å gi barna med rusproblemer bedre oppfølging. Samtidig vil vi unngå at unge uten rusproblemer kommer i kontakt med dem som har en rusproblematikk, sa fungerende regionsdirektør i Bufdir region vest, Nina Bolstad.

Tilpasset tilbud
Statsråden mener at det er viktig med et eget tilbud både for barn som sliter med rus, men også for andre barn som bor på institusjon som ikke har vært borte i rus tidligere.

- Vi vet at det kan være en smitteeffekt, og det ønsker vi å unngå. Vi vil derfor jobbe for at barn og unge får et tilbud som er tilpasset deres behov. Jentehaugen er et eksempel på et slik differensiert tilbud ved å skille unge som har rusproblemer fra andre barn som bor på institusjoner av andre grunner, sier Lysbakken.

Opplæringspakke om rus for alle ansatte i institusjonene
Lysbakken lanserte en ny opplæringspakke om rus og ungdom for samtlige ansatte i barneverninstitusjonene under besøket. Han kunne også fortelle at Bufdir skal ta i bruk et kartleggingsverktøy som skal hjelpe ansatte i barnevernet med å oppdage rus blant unge. Dette forbi behovet for kompetanse om rus er nødvendig for å oppdage rus og forebygge rusutvikling blant barnevernbarn.

- I fjor sommer la Bufdir sin rusplan for å gjøre barnevernet bedre rustet til å gi barna et godt tilbud. Opplæringspakken om rus, kartleggingsverktøyet og opprettelsen av eget rusinstitusjon er tre tiltak som sto i rusplanen som nå er på plass, sa Lysbakken.