Historisk arkiv

Fritidstilbud til alle

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

I et nytt inspirasjonshefte fra BLD kan du lese om gode eksempler på fritidstilbud til barn og unge med nedsatt funksjonsevne i Oslo, Bodø, Trondheim, Gjøvik, Bærum, Kongsberg og Kristiansand.

I et nytt inspirasjonshefte fra Barne,- likestillings- og inkluderingsdepartementet kan du lese om hvordan Oslo, Bodø, Trondheim, Gjøvik, Bærum, Kongsberg og Kristiansand kommune har jobbet for å tilby et godt fritidstilbud til barn og unge med nedsatt funksjonsevne.

Målet med heftet ”Grenselaus fritid – om å inkludere barn og unge med funksjonsnedsettingar i fritidsaktivitetar” er å inspirere kommunene til å utvikle gode fritidstilbud for barn og unge med nedsatt funksjonsevne. 

- Alle barn og unge med nedsatt funksjonsevne har rett til et godt fritidstilbud. Eksemplene som blir presentert i ”Grenselaus fritid” viser at det ikke alltid krever så mye ressurser, men at det kan være behov for å tenke nytt og å lytte til målgruppen, sa Tora Aasland da hun besøkte Fredagsklubben 11. mars.

Fredagsklubben på Sagene i Oslo er et av tilbudene du blir bedre kjent med i heftet. Her møtte statsråden entusiastiske og fornøyde brukere av klubben. Michael Karimi, som også er intervjuet i heftet, fortalte statsråden om hvor viktig det var for ham å ha et sted der han kan møte venner i trygge omgivelser.

Klubbfredag er topp
- Hvis vi ikke hadde hatt dette tilbudet, ville vi vært hjemme og kjedet oss. Det er hyggelig at statsråden ville komme og hilse på oss, fortalte Michael.

Statsråd Tora Aasland skrøt av klubben og hva de har fått til.
- Flere av brukerne forteller at de går her fast og at de stortrives. Selv om klubben holder til på Sagene, har det blitt så populært at klubben har brukere fra hele Oslo.

- Nøkkelen til suksessen er at det er på fredager. Andre bydeler tilbyr liknende tilbud, men på hverdagene. Dessuten involverer vi brukerne av klubben i utviklingsarbeidet, understreket klubbleder Else Hernandez. 

Råd fra Unge funksjonshemmede
Organisasjonen Unge funksjonshemmede har bidratt med tips om hvordan kommunene kan sikre vellykket deltakelse. Eksemplene er varierte når det gjelder type funksjonsnedsettelse og behov for tilrettelegging. Felles for alle er at det er deltakernes egen interesse har stått i fokus ved valg av aktivitet.

Heftet er distribuert til alle landets kommuner, fylkeskommuner og frivillige organisasjoner.

Du kan også laste ned heftet her.