Historisk arkiv

HVPU-reformen 20 år

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

- Mye viktig har skjedd, men vi skal videre, sier Audun Lysbakken

Mennesker med utviklingshemming har rett til et selvstendig liv. De skal være en del av samfunnet sammen med alle andre og ha de samme valgmulighetene som andre sa statsråd Lysbakken i sitt åpningsinnlegg på konferansen "En ny hverdag", som samlet nær 700 mennesker.

Statsråden åpnet den nasjonale konferansen "En ny hverdag" i Oslo kongressenter som samler nær 700 mennesker for å drøfte erfaringer og kunnskap omkring HVPU-reformen.

Les mer om bakgrunnen og programmet for dagen på nettsidene til stiftelsen SOR.

Mennesker med utviklingshemming har rett til et selvstendig liv. De skal være en
del av samfunnet sammen med alle andre og ha de samme valgmulighetene som andre. Dette var hovedinnholdet i den såkalte HVPU-reformen eller ”ansvarsreformen” som ble vedtatt for 20 år siden. Det gjelder fortsatt. Mennesker med utviklingshemming skal ikke diskrimineres, sier statsråden.

Hensikten med reformen var å forbedre og normalisere levekårene for mennesker med utviklingshemming. Man ville at personer med utviklingshemming så langt som mulig skulle kunne leve og bo selvstendig og ha en aktiv og meningsfylt tilværelse i fellesskap med andre. Reformen skulle også avvikle institusjonsomsorgen for mennesker med utviklingshemming og utvikle alternative tilbud. Dette er mål vi har kommet langt i forhold til å oppnå, sier statsråd Audun Lysbakken.

Ansvaret for tilbud som var gitt av institusjonene ble overført til de instansene som gir tilbud til andre mennesker. Det gjaldt både kommunene, spesialisthelsetjenesten og statlige instanser. Reformen skulle også gi et bedre tilbud til de såkalte ”hjemmeboende”, som i hovedsak bodde hos foreldre og andre pårørende, med til dels mangelfull bistand fra det offentlige.

For å skape ny bevissthet om utviklingshemmedes rett til et selvstendig liv og til å være en del av samfunnet lanserte BLD i fjor høst sammen med andre departementer informasjons- og utviklingsprogrammet ”Mennesker med utviklingshemming skal heller ikke diskrimineres!”. Programmet er  departmentenes opplegg for å gjennomføre politikken.

Informasjons og utviklingsprogrammet kan leses her 

 
Også publikum stilte spørsmål til Lysbakken.