Historisk arkiv

Norge deltar på FNs 66. generalforsamling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet deltar på møtene i 3. komité under årets generalforsamling om menneskerettigheter, kvinner, barn, rasisme og diskriminering og sosiale utviklingsspørsmål.

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet deltar på møtene i 3. komité under årets generalforsamling om menneskerettigheter, kvinner, barn, rasisme, diskriminering og sosiale utviklingsspørsmål knyttet til ungdom, familie, alder og personer med funksjonsnedsettelser.

FNs generalforsamling er det høyeste organet innen FN-systemet og resolusjonene som vedtas under de ulike komiteene er styrende for FNs politikkutvikling i årene framover. Utenriksdepartementet har utarbeidet en generell instruks om norske hovedprioriteringer under generalforsamlingen.

Norges innlegg om sosiale utviklingsspørsmål
Møtene i 3. komité åpnet 3. oktober med debatt om sosiale utviklingsspørsmål. Landsrådet for barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) holdt Norges første del av Norges innlegg under dette dagsordenpunktet. LNU tok opp ungdoms rett til og muligheter for deltagelse, blant annet i klimaspørsmål og i oppnåelsen av tusenårsmålene. Ann-Marit Sæbønes, spesialrådgiver i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, holdt andre del av Norges innlegg om personer med nedsatt funksjonsevne med særlig fokus på situasjonen for barn. Les hele innlegget her. 

Norges innlegg om å fremme kvinners stilling
Ambassadør Tine Mørch Smith ved Norges faste delegasjon til FN i New York holdt Norges innlegg om å fremme kvinners stilling. Hun tok opp at manglende likestilling mellom kvinner og menn er en av vår tids største utfordringer og begrunnet hvorfor det er nødvendig å sette likestilling på toppen av den globale agendaen og integrere kjønnsperspektivet inn i alle prosesser og aktiviteter som gjelder vår felles framtid. Innlegget finner du her.

Norges innlegg om barn og barns rettigheter
Ambassadør Tine Mørch Smith holdt også Norges innlegg om barn og barns rettigheter 13. oktober. Hun trakk fram rapporten om status for FNs barnekonvensjon som særlig tar opp situasjon til de over 100 millioner barn med nedsatt funksjonsevne rundt om i verden i dag og det forhold at deres rettigheter ignoreres. Norge er opptatt av å få på plass strategier som inkluderer barn med nedsatt funksjonsevne og deres tilgang til utdanning. Videre trakk Norge fram rapporten fra spesialrapportøren for vold mot barn og viste til viktigheten av å se sammenhengen mellom barns situasjon hjemme og i skolen. Les innlegget her.

Statssekretær i Utenriksdepartementet Espen Barth Eide holdt Norges hovedinnlegg under generaldebatten på den 66. generalforsamlingen. Han berørte mange utfordringer; blant annet fattigdom og ulikhet - men også temaet som har dominert høynivåuka - palestinernes krav om FN-medlemskap. Les hele innlegget her.

Norge deltok også under tiårsmarkeringen av Verdenskonferansen mot Rasisme (Durbankonferansen) i New York 22. september, under åpningsuken av FNs 66. generalforsamling i New York.  Statssekretær i Utenriksdepartementet Espen Barth Eide holdt Norges innlegg med hovedfokus på ofrene for rasisme. Han understreket viktigheten av kampen mot rasisme og diskriminering, både globalt og nasjonalt, og norsk støtte til både Durban I (2001) og Durban II som ble vedtatt i Genève i 2009. Les mer om Durban-markeringen.

Les Utenriksdepartementet instruks om norske hovedprioriteringer under generalforsamlingen