Historisk arkiv

Sviktende finansiell rådgivning ga rett til erstatning på 1,8 millioner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Finansklagenemnda konkluderte

” Jeg håper banknæringen vil rydde opp i sin praksis, sier statsråd Tora Aasland. Det skal ikke være slik i Norge at det er helt uten konsekvenser å tilby dårlig investeringsrådgivning ”

” Jeg håper banknæringen vil rydde opp i sin praksis, sier statsråd Tora Aasland.  Det skal ikke være slik i Norge at det er helt uten konsekvenser å tilby dårlig investeringsrådgivning ”

Finansklagenemnda ga i en uttalelse fra desember i fjor et ektepar medhold i at rådgivningen de fikk fra sin bank i forbindelse med kjøp av et delvis lånefinansiert investeringsprodukt ikke var god nok.

Ekteparet ønsket å investere et større beløp etter et hussalg, men ønsket lav risiko på investeringen. Enkelte av plasseringene ble av banken selv sagt å ha høy eller dels svært høy risiko.  Dermed hadde investeringen og lånefinansieringen etter nemndas mening satt ekteparet i en situasjon som ikke var i samsvar med deres risikovilje.

Det ble særlig lagt vekt på gjeldsbelastningen på 2,5 millioner som ekteparet ble påført. Samlet sett fremstod investeringen etter nemndas syn som utilrådelig og de ble gitt rett til full erstatning for et tap på ca 1, 8 millioner kroner som investeringen påførte dem.

Finansklagenemndas avgjørelser er ikke bindende for partene, men banken har opplyst i pressen at de vil følge avgjørelsen. 

Det er et sentralt mål i forbrukerpolitikken å legge til rette for god tilgang til effektiv og rimelig tvisteløsning for forbrukerne.  Finansklagenemnda er en av flere klageinstanser som er opprettet ved avtale mellom Forbrukerrådet og bransjeorganer.