Historisk arkiv

Informasjon om Australia-sakene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

I sommer ble departementet kontaktet av aksjonsgruppen for rettferdig statsborgerordning for barn. Gruppen består av norsk-australske familier med barn som har fått norsk statsborgerskap ved fødsel, men senere tapt dette ved erverv av australsk statsborgerskap.

Norsk statsborgerlovgivning bygger på prinsippet om ett statsborgerskap. En hovedregel ved søknad om norsk statsborgerskap er at søkeren må løse seg fra annet statsborgerskap. Den som etter søknad eller uttrykkelig samtykke erverver annet statsborgerskap, taper automatisk sitt norske statsborgerskap.

Personer som tidligere har vært norske statsborgere kan søke om gjenerverv av norsk statsborgerskap. Ved gjenerverv av norsk statsborgerskap er hovedregelen fortsatt at søker må løse seg fra annet statsborgerskap. Dersom det foreligger særlig sterke grunner, kan det imidlertid gjøres unntak fra løsningskravet.

Videre håndtering av sakene

UDI behandler søknader om gjenerverv, og vurderer om det foreligger grunnlag for å gjøre unntak fra løsningskravet. Hver sak vurderes konkret, og behandles etter dagens statsborgerregelverk.

Det følger av instruks (2008-059-AI) at UDI skal prioritere behandlingen av søknader om norsk statsborgerskap fra søkere som tidligere ved en feiltakelse har fått utstedt norsk pass til tross for at de ikke har vært norske statsborgere. På grunnlag av såkalte Australia-saker, har departementet nå også instruert UDI om å prioritere behandlingen av søknader om gjenerverv av norsk statsborgerskap etter statsborgerloven § 15, herunder § 15, jf. § 19 (Q-1215 B).

I brev av 27. august har departementet presisert UDIs ansvar om å formidle klar og tydelig informasjon om regelverket på dette området.