Historisk arkiv

Staten gir mer penger til bosetting og integrering av flyktninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Regjeringen foreslår å bedre de økonomiske virkemidlene for bosetting og integrering av flyktninger. Integreringstilskuddet foreslås økt med 250 millioner kroner fra 2014.

Regjeringen foreslår å bedre de økonomiske virkemidlene for bosetting og integrering av flyktninger. Integreringstilskuddet foreslås økt  med 250 millioner kroner fra 2014.

I dag er det rundt 4400 personer som venter på å bli bosatt i en kommune.

– Økning i integreringstilskuddet  vil gjøre det mulig for kommunene å bosette flere flyktninger raskere, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen.

Regjeringen varsler i kommuneøkonomiproposisjonen 2014 en økning av integreringstilskuddet. Økningen betyr at en kommune som tar i mot en enslig voksen flyktning vil få om lag 700 000 kroner fordelt over fem år i integreringstilskudd. Dette er den største økningen i integreringstilskuddet på mange år.

Staten har nylig inngått en samarbeidsavtale med KS med mål om å bosette minimum 7 500 personer i år og det antall det er behov for i 2014 og 2015.  Det betyr at kapasiteten i kommunene til å bosette flyktninger må økes fra om lag 5 500 - 6 000 bosatte per år de siste årene til et nivå på rundt 8 000.

– Mennesker som skal bosettes er i Norge hovedsakelig fordi de trenger beskyttelse. Folk som har fått opphold i Norge, må også få en kommune å bo i. Det skaper lidelse og frustrasjon å bli boende lenge på mottak, særlig for barn. De må få starte et nytt liv så raskt som mulig, i normale omgivelser, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen.

Mangel på bolig er en av grunnene til at det tar lang tid å bosette flyktninger. Regjeringen foreslår derfor å øke tilskuddet til utleieboliger for vanskeligstilte allerede  i revidert nasjonalbudsjett.

– Mange kommuner melder om for få egne bosteder til vanskeligstilte. Dette gjelder blant annet i arbeidet med å bosette flyktninger. Derfor er jeg svært fornøyd med regjeringens forslag om å styrke tilskuddet til utleiebostader både i 2013 og 2014, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete.  

Styrkinga er på 33,3 millioner kroner gjelder for budsjettet i 2013. Regjeringa vil halde fram med å styrke tilskuddet  og vil gjøre framlegg om å øke tilsegnsramma med 66,7 mill. kroner i budsjettet for 2014.