Historisk arkiv

Bedre energimerking av husholdningsapparater

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Lovforslag fremmet

Det har vist seg at det er mye feil eller mangelfull energimerking vedrørende husholdingsapparater. Det er også behov for bedre kontrollen når det gjelder energimerking mv. av nye personbiler. I dag har tilsynsmyndighetene ikke egne sanksjonsmidler, men er henvist til å anmelde saker til politiet.

Formålet med energimerking er at forbrukere skal få større kunnskap og bevissthet om energibruk, og dermed kunne etterspørre de mest energieffektive produktene.
- Mange forbrukere er opptatt av miljø og energibruk, og det er viktig at produkter er korrekt energimerket. Jeg vil gi myndighetene bedre muligheter til å håndheve merkingsbestemmelsene, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken.

Forslagene skal gjøre håndhevingen mer effektiv på følgende områder:
- Mulighet for å ilegge administrative gebyr hvis reglene ikke overholdes. Det betyr at tilsynsmyndighetene kan gripe inn selv i stedet for å anmelde saker til politiet. I første omgang gis denne muligheten til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Statens vegvesen når det gjelder energimerking av henholdsvis husholdningsapparater og nye personbiler.

- Forhandlere mv. skal avgi vareprøver til tilsynsmyndigheten vederlagsfritt dersom det er nødvendig. Loven endres slik at dette kan bestemmes ved forskrift.
- Forhandlere mv. skal dekke myndighetenes utgifter til testing av produkter dersom det viser seg at de er feilmerket. Det innføres en forskriftshjemmel som kan brukes til å bestemme dette.

Lov om merking av forbruksvarer mv. (merkeloven) er en rammelov som gir hjemmel til å gi forskrifter om merking av varer. Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet har ansvar for loven. Det er gitt en rekke forskrifter om merking av forskjellige typer varer på andre departementers område og tilsyn føres av forskjellige organer.