Historisk arkiv

Lysbakken vil kjempe for norske forbrukerrettigheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

- EU-direktivforslaget om forbrukerrettigheter blir sendt på høring

Norge har i dag et regelverk som gir en høy grad av forbrukerbeskyttelse. -Det er viktig at vi fortsetter med aktiv påvirkning overfor EU slik at forbrukernes interesser sikres best mulig, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken.

Norge har i dag et regelverk som gir en høy grad av forbrukerbeskyttelse.
-Det er viktig at vi fortsetter med aktiv påvirkning overfor EU slik at forbrukernes interesser sikres best mulig, sier barne-,  likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken.

EU-kommisjonen la i 2008 frem forslag til nytt direktiv om forbrukerrettigheter. Direktivet omfatter rettigheter ved kjøp av varer, informasjonskrav til forbrukere og regler om angrerett i visse salgssituasjoner.

Regjeringen har jobbet aktivt med å påvirke direktivforslaget for at Norge skal kunne opprettholde et høyt nivå av forbrukerbeskyttelse. Det ble utarbeidet en felles EFTA-uttalelse til Kommisjonens forslag sammen med Island og Liechtenstein hvor det går klart frem at direktivet bør bygge på en minimumsharmonisering. Løsningen Norge ønsker innebærer at medlemslandene kan gå lenger i forbrukerbeskyttelse enn de minstekravene direktivet setter.

For Norge er det viktig å opprettholde regelen om fem års reklamasjonsfrist.

Det har også vært viktig å sikre en mest mulig fleksibel standard for å vurdere  om avtalevilkår er urimelige overfor forbrukere.

Arbeidet med direktivforslaget i de ulike EU-organene går videre. Nylig har rapportør (saksordfører) i Europaparlamentet, Andreas Schwab, kommet med konkrete endringsforslag. Dette forslaget diskuteres nå i Parlamentet. Det er lagt opp til at parlamentsmedlemmene kan fremme sine forslag til endringer i første halvdel av september.

Justisdepartementet og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet gjennomgår nå tekstforslaget som diskuteres i Europaparlamentet og vurderer hvordan Norge skal stille seg til dette. Det vurderes også en ny EFTA-uttalelse med kommentarer til forslaget.  

-Schwabs rapport har flere positive elementer sammenlignet med Kommisjonens opprinnelige forslag. Det gjenstår likevel en del arbeid sett fra norsk ståsted, sier Lysbakken.

Forslaget er nå sendt på høring med frist 9. august. Høringsbrevet kan finnes her. Den videre oppfølgingen vil skje i samarbeid mellom Justisdepartementet og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.