Historisk arkiv

Småsparer vant over DnBNOR i retten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

- Viktig seier for norske forbrukere

Oslo tingrett har gitt Ivar Petter Røeggen medhold i at avtalene om kjøp av såkalte sammensatte investeringsprodukter er ugyldige. Forbrukerminister Audun Lysbakken understreker at dette er en viktig sak for norske forbrukere.

Oslo tingrett har gitt Ivar Petter Røeggen medhold i at avtalene om kjøp av såkalte sammensatte investeringsprodukter er ugyldige.

 Forbrukerminister Audun Lysbakken understreker at  dette er en viktig sak for norske forbrukere. –  Det er bra at Forbrukerrådet har kjørt denne saken  for å få avklart hvem  som sitter med ansvaret for at mange mennesker har tapt penger ved å låne for å investere i slike produkter.

Røeggen har nå fått medhold, både i Bankklagenemnda og i Oslo tingrett, i at avtalene om investering i sammensatte spareprodukter med lånefinansiering var ugyldige. Dommen fra Oslo tingrett konkluderer med at Røeggen får igjen sitt tap  som er gått til å betale renter og gebyrer, til sammen 230.000 kroner Flertallet viser bl.a. til at det dominerende hensyn er at banken har gitt mangelfull informasjon, og at Røeggen med stor sannsynlighet ikke ville gått inn på avtalen om han hadde fått riktig informasjon. DnBNOR har anledning til å anke dommen.

-Jeg oppfordrer, uansett om dommen blir anket videre, både banker og forbrukere til å ta
lærdom av saken. Bankene må ha kundens interesser som fokus, og være seg bevisst den tilliten folk har til banken. Det er viktig med god og balansert informasjon slik at forbrukere kan ta reelle valg. Forbrukerne bør på sin side være oppmerksomme på gebyrer og andre kostnader ved produkter som tilbys, avslutter Lysbakken.

Dommen viser at det er vanskelig for folk uten særlig kunnskap om finansmarkedet å forstå risikoen ved sammensatte produkter. Dette er også bakgrunnen for at det er gjort lovendringer som nå gjør at bankene ikke lenger kan tilby slike produkter med lånefinansiering til forbrukere.  

Forbrukerrådet har engasjert seg i saken ved å tre inn som partshjelper for Røeggen, og ved å dekke kostnadene til advokat. Bakgrunnen for dette er at Regjeringen i 2007 bevilget penger til Forbrukerrådet for at de skulle kunne føre prinsipielle saker for retten. 

 Det er et viktig mål at forbrukerne skal ha tilgang på god og effektiv tvisteløsning. Et tyvetalls nemnder og Forbrukertvistutvalget gir i dag forbrukeren et godt utenrettslig rettshjelptilbud. I prinsipielle saker som berører mange forbrukere er det likevel behov for at spørsmål løses i rettsapparatet.