Historisk arkiv

Tilskuddsordning for fattige barn og unge er evaluert

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

I en ny forskningsrapport fra Fafo og NOVA er tilskudd til tiltak mot fattigdom blant barn og unge i større byer evaluert. Tilskuddsordningen forvaltes av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

Gjennom ordningen gis det tilskudd til ferie- og fritidsaktiviteter og kvalifiseringstiltak for barn og unge fra familier berørt av fattigdomsproblematikk. Rapporten tar for seg tiltakene og måten tilskuddsordningen blir forvaltet i byene som omfattes av ordningen.

- Evalueringen viser at satsingen har bidratt til utvikling av mange ulike tiltak, som ferietilbud og fritidsaktiviteter. Gjennom tiltakene har kommunene fått mer kunnskap og bevissthet om fattigdomsproblematikk som rammer barn og unge, sier statsråd Audun Lysbakken.

De tiltakene som lykkes best er de eksisterende fridtidstilbudene som er videreført. Kommunene som lykkes har også et godt samarbeidet mellom tjenester lokalt, hatt en stabil stab og et system for rekruttering av deltakere til fritidstilbudene. Eksempler på tilbud for barn og unge er Sommerjobbprosjektet i Kristiansand, Leirvirksomhet på Hudøy og Leksehjelp og sommerskole i Bergen.

- Erfaringer fra kommunenes arbeid gir oss verdifull kunnskap og noen nyttige korrektiver til hvordan vi på en bedre måte kan sikre at vi treffer de mest utsatte barna gjennom vår fattigdomsinnsats, sier statsråd Audun Lysbakken.

Målgruppen for tilskuddsordningen Barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn er barn, unge og familier berørt av fattigdomsproblemer. Offentlige og private instanser, bydeler, frivillige organisasjoner og ungdomsgrupper kan søke om tilskudd. Ordningen reguleres av Rundskriv Q-10 2009. 

Last ned rapporten Tiltak for fattige barn og unge.