Historisk arkiv

Fylkesnemndene for barnevern og sosiale saker blir styrket med 10 mill. kroner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Fylkesnemndene for barnevern og sosiale saker blir styrket med 10 mill. kroner i regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett som legges frem i dag . Hensikten er å redusere saksbehandlingstiden i barnevernssaker.

Fylkesnemndene for barnevern og sosiale saker blir styrket med 10 mill. kroner i regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett som legges frem i dag .  Hensikten er å redusere saksbehandlingstiden i barnevernssaker.

Fylkesnemndene avgjør saker om tvang etter barnevernloven og sosialtjenesteloven. Barn og familier som er omfattet av saker i fylkesnemndene, er i en svært sårbar situasjon.

- I dag må mange akuttplasserte barn vente mer enn fire måneder før omsorgssituasjonen blir avklart i fylkesnemndene. Dette er ikke akseptabelt. Det er derfor avgjørende at saksbehandlingstiden reduseres, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen.

Det har over flere år vært en kraftig vekst i innkomne saker til fylkesnemndene. BLD har håndtert saksveksten ved å øke saksbehandlingskapasiteten gjennom omprioriteringer av budsjettmidler og å redusere kostnadene. I tillegg fikk fylkesnemndene en rammeøkning i budsjettet for 2011. På tross av tiltakene har det bygd seg opp til dels store restanser i fylkesnemndene, og saksbehandlingstiden er lang. Per i dag er det kun 10 prosent av de ordinære sakene om omsorgsovertakelse som behandles innen fristen på fire uker. Hver tredje sak har mer enn 16 ukers behandlingstid.

For å få ned ventetiden i de mest utsatte fylkesnemndene, foreslår regjeringen å øke bevilgningen til fylkesnemndene med 10 mill kroner. Midlene skal brukes til å opprette engasjementer som nemndsledere i 2012. Engasjementer kan bidra til å arbeide ned restansene og utjevne regionale forskjeller i saksbehandlingstid.