Historisk arkiv

Ferie- og fritidsopplevelser til barn og unge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) gir 42,6 millioner kroner til tiltak rettet mot barn, unge og familier som er berørt av fattigdom. Hele tilskuddsordningen er på 64,6 millioner kroner i 2013.

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) gir 42,6 millioner kroner til tiltak rettet mot barn, unge og familier som er berørt av fattigdom. Hele tilskuddsordningen er på 64,6 millioner kroner i 2013.

Målet med midlene er blant annet å gi barn og unge mulighet til å få gode ferie- og fritidsopplevelser.

- Det er vanskelig å ha lite i et samfunn der de fleste har mye. Mange av barnas aktiviteter er organisert gjennom fritidsklubber, idrettslag og kulturinstitusjoner der det koster å delta. Dette gjør at en del barn ikke har mulighet til å delta i de samme aktivitetene som sine jevnaldrende, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen.

Forskning viser at barn og unge fra fattige familier deltar mindre i organiserte fritidsaktiviteter enn andre og at de har mindre vennekontakt. Midlene i tilskuddsordningen skal bidra til å bedre oppvekst- og levekår for barn og unge i de store byene gjennom både ferie- og fritidstiltak og kvalifiserende tiltak. I alt gis det tilskudd til 189 tiltak i 2013, og av disse er nesten 150 tiltak knyttet til ferie- og fritidsopplevelser for barn og unge.

Skape gode ferieminner
Noen familier har verken mulighet eller råd til å dra på ferie. Derfor går en stor andel av midlene til tiltak for å gi barna gode ferieopplevelser.

- Det å komme tilbake etter en lang skoleferie og fortelle klassekameratene om det man har opplevd i ferien er viktig for alle barn, sier barneministeren.

De store byene får midler til en rekke tiltak som skal inkludere utsatte barn og unge i kultur-, ferie- og fritidstiltak. Kommunene står fritt i hvordan de vil utvikle tiltakene lokalt, men arbeidet bør være forankret i en helhetlig og samordnet barne- og ungdomspolitikk og i kommunenes planarbeid.

Om storbymidlene
Tilskuddsordningen Barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn (storbyordningen) er i 2013 på 64,6 millioner kroner. Midlene skal bidra til å bedre oppvekst- og levekår i de store byene og 23 bykommuner og 8 prioriterte bydeler i Oslo inngår i ordningen. 42,6 millioner kroner er øremerket barn og unge berørt av fattigdomsproblemer (fattigdomstiltak), og 22 millioner kroner går til ungdom med spesielle behov og utsatte ungdomsgrupper (ungdomstiltak) og til å skape gode, åpne møteplasser for målgruppen. Arbeid og innsats som fremmer integrering er høyt prioritert. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet forvalter ordningen.

Les mer om tiltakene på Barne-, ungdoms- og familiedirektoratets hjemmesider