Historisk arkiv

Røeggen vant i Høyesterett – viktig dom for norske forbrukere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen mener dommen vil gi norske forbrukere et styrket vern. Dette viser at forbrukerne har krav på god og grundig informasjon fra profesjonelle aktører.

Forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen mener dommen vil gi norske forbrukere et styrket vern. Dette viser at forbrukerne har krav på god og grundig informasjon fra profesjonelle aktører.

Høyesterett har i dag gitt Ivar Petter Røeggen medhold i at avtalene om kjøp av strukturerte spareprodukter er ugyldige.

- Høyesteretts dom er viktig for norske bankkunder.  Bankene har solgt strukturerte spareprodukter til veldig mange nordmenn. Det er bra at vi nå har fått en endelig avgjørelse som viser at bankene ikke kan forlede kundene til å inngå avtaler uten at risikoen er presentert på en korrekt, tilstrekkelig og forståelig måte, sier Thorkildsen.

Rettssaken har vist at det er vanskelig for folk uten særlig kunnskap om finansmarkedet å forstå risikoen ved sammensatte produkter. Dette er også bakgrunnen for at det er gjort endringer i regelverket som har styrket bankenes informasjonsplikt ved salg av slike produkter.  

Forbrukerrådet har vært partshjelper for Røeggen, og dekket kostnadene til advokat. Bakgrunnen for dette er at Regjeringen i 2007 bevilget penger til Forbrukerrådet for at de skulle kunne føre utvalgte prinsipielle saker for retten.  Inga Marte Thorkildsen mener dette gir en god mulighet til å få prøvet saker som kan ha stor betydning for mange mennesker. 

-  Dette viser at det var riktig av regjeringen å bevilge penger til Forbrukerrådet, slik at de kan føre prinsippsaker for retten, sier Thorkildsen.

Det er et viktig mål at forbrukerne skal ha tilgang på god og effektiv tvisteløsning. Et tyvetalls nemnder og Forbrukertvistutvalget gir i dag forbrukeren et godt utenrettslig rettshjelptilbud. I prinsipielle saker som berører mange forbrukere kan det likevel være behov for at spørsmål løses i rettsapparatet