Historisk arkiv

2013-jubileet: En fest for medborgerskap, demokrati og deltagelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Innlegg i Klassekampen 14. juni 2010

Asta B. Håland kritiserte i sin kronikk i Klassekampen den 7.juni regjeringens arbeid med organiseringen av 100-årsjubileet for allmenn stemmerett i 2013. Håland etterlyser konkrete planer og aktiviteter for jubileet.

Regjeringen satt i 2009 ned en komité til å lede arbeidet med jubileet. Komiteen ledes av Kirsti Kolle Grøndahl. De andre medlemmene i komiteen er Ola Torgeir Lånke, Jan Monsbakken, Cathrine Sandnes, Shakeel Rehman, Hege Skjeie og Torild Skard.

Mitt svar til Håland er derfor at nei, vi er ikke sent ute. Vi var tidlig ute og involverte organisasjonene på feltet i en idédugnad, og vi var tidlig ute og satte ned 100-årskomiteen for allmenn stemmerett. Komiteens arbeid er i rute. Det er viktig at vi tar oss tid til å involvere organisasjoner og andre relevante aktører, slik at deres innspill blir tatt med i utformingen av jubileet.

Komiteen forbereder et jubileum som skal fokusere på historien og feire kampen for allmenn stemmerett, og som samtidig skal fokusere på dagens og fremtidens utfordringer når det gjelder valgdeltagelse og demokrati. Markeringen skal spesielt involvere grupper som i dag har lav valgdeltagelse. Den retten kvinner fikk i 1913 til å stemme ved stortingsvalg står ikke bare som en av de viktigste milepælene i arbeidet for kvinners rettigheter. Det var først i 1913 Norge ble et virkelig demokrati.

2013 vil bli en fest for medborgerskap, demokrati og deltagelse, med aktiviteter både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Jeg har forståelse for kvinneorganisasjonenes utålmodighet. Jeg gleder meg også til å feire. Men først må vi ta oss tid til å tenke sammen, slik at dette blir et strålende jubileum.