Historisk arkiv

Integreringen virker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Innlegg i VG 21.04.2010

Det er ingen grunn til å svartmale inkluderingspolitikken slik Yousef Assidiq gjør i VG lørdag 17. april. Sammenliknet med andre land i Europa er mangfolds-Norge en suksess. Samtidig er det forhold som bekymrer, og det tar jeg som inkluderingsminister på stort alvor.

Som inkluderingsminister har det vært viktig for meg å være kompromissløs nyansert. For meg er det på den ene siden ikke aktuelt å forhandle om absolutte verdier som vårt samfunn bør bygge på: demokrati, likestilling, sosial likhet. Problemer i vårt flerkulturelle samfunn skal vi snakke åpent om.

 

Moralpolitiet

Derfor har jeg også uttalt meg sterkt mot det såkalte moralpolitiet på Grønland. Derfor har jeg fortsatt arbeidet mot tvangsekteskap med fornyet styrke. Derfor
deltok jeg nylig i en debatt som organisasjonen Pakistans Venner arrangerte. En debatt hvor vi diskuterte hvordan vi hindrer at unge muslimer rekrutteres til ekstreme grupper, og som jeg har bedt det muslimske miljøet i Norge ta et ekstra ansvar for å forhindre. Autoritære og fundamentalistiske ideer har ingen plass i vårt samfunn.

Samtidig er det avgjørende for meg å få fram at det går mye bedre med integreringen enn mange tror. Ungdom med innvandrerbakgrunn fyller opp studieplassene ved universiteter og høyskoler i større grad enn etnisk norsk ungdom. Innvandrere er i nesten like stor grad som resten av befolkningen i arbeid, og i større grad enn i våre naboland. Noen innvandrergrupper har faktisk en høyere sysselsettingsprosent enn etniske nordmenn, men det er også innvandrergrupper som er dårlig integrert i arbeidsmarkedet. Her satser regjeringen målbevisst gjennom introduksjonsprogrammet og Ny sjanse. Og det er spesielt viktig for oss at kvinner i større grad kommer ut i arbeid. Å styrke innvandrerkvinners situasjon blir derfor min hovedprioritering framover.

 

Vår ungdom

Yousef Assidiq fortjener ros for å være opptatt av unge menn som faller utenfor skole og arbeidsliv. Vi må i langt større grad lykkes med å øke andelen av minoritetsspråklige elever og lærlinger som begynner på og fullfører videregående opplæring.  Assidiq har også helt rett i at vi må arbeide enda hardere for at islamofobi, jødehat og annen rasisme ikke får bre seg. Muslimsk ungdom er vår ungdom, og altfor mange møter i dag diskriminering i Norge. Det skal vi aldri akseptere.

Så lenge jeg er inkluderingsminister, vil jeg arbeide for et raust og rettferdig samfunn bygget på universelle fellesverdier som demokrati og ytringsfrihet, likestilling og sosial rettferdighet. En slik samfunnsutvikling er den beste måten å hindre framveksten av alle former for ekstremisme og rasisme.