Historisk arkiv

Menn og gutter med minoritetsbakgrunn - en ressurs i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

                                                                               Sjekkes mot framføring

Det er godt å se så mange her i dag! Jeg har gledet meg til å møte dere.

Når vi leser og hører om minoriteter i norske medier, er det ofte det negative det blir fokusert på. Vi får ofte et unyansert bilde av etniske minoriteter og deres holdninger rundt likestilling og integrering. Dette gjelder kanskje spesielt menn.

Vi må bekjempe de fordommene som gjør kvinner til ofre og menn til demoner. Mangelen på kunnskap gjør at debatten ofte dreier seg om andre ting enn det viktigste, nemlig hvordan vi kan sikre at alle innbyggere i Norge deltar og bidrar i samfunnet på like vilkår.

Hva du tror på, hvordan du kler deg og hva slags mat du spiser er irrelevant for din plass i det norske fellesskapet. Det handler om å akseptere religiøst og kulturelt mangfold utover noen felles grunnverdier.

Derfor må vi hele tiden prøve å være nyanserte. Se bak mytene, få øye på enkeltpersonene og få frem fakta.

For saken er jo at vi lykkes ganske godt som flerkulturelt samfunn! Statistikkene viser at det store flertall innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre i Norge deltar i arbeidslivet, er økonomisk selvstendige, snakker norsk og bidrar på samfunnets ulike arenaer. Hvis vi makter å fokusere på det positive og skape tillit til at vi lykkes som flerkulturelt samfunn, så blir det også lettere å gjøre noe med det negative.

For vi må ikke overse at noen gutter og menn med innvandrerbakgrunn kommer dårligere ut på en del områder. Dette er ting vi må ta tak i, diskutere og adressere til dem det gjelder. Slik kan vi finne de gode løsningene.

Jeg mener at innvandringen gjør Norge bedre. Samfunnet er blitt tilført impulser, kunnskap og mangfold. Og så må vi bli flinkere til å utnytte potensialet som bor i hver enkelt. Konferansen i dag handler om at gutter og menn med minoritetsbakgrunn er en ressurs for Norge. Det er veldig bra at dette kommer på dagsorden! Vi trenger alle talentene og de gode rollemodellene vi kan få!

Hvordan er det med likestillingen i Norge i dag? Selv om mange mener vi er et av de mest likestilte samfunnene i verden, har vi dessverre en del å gå på. Og det er ikke bare kvinnenes rolle som er en utfordring.

Vi finner menn både på topp og bunn av samfunnet. Tall fra SSB og Likestillings- og diskrimineringsombudet viser at menn utgjør et klart flertall blant ledere både i offentlig og privat sektor. Åtte av ti toppledere er menn. Menn utgjør flertallet av folkevalgte, både i kommunestyrer og på Stortinget. Menn har i snitt både høyere timelønn og årsinntekt enn kvinner.

Samtidig vet vi at fire av fem som på mer varig basis står uten bolig, er menn. Blant personer utenfor arbeidsmarkedet og utdanningssystemet utgjør yngre menn en stadig større del. Gutter og menn i Norge utgjør med andre ord en svært heterogen gruppe.

Likestilling har lenge blitt oppfattet som en diskusjon om jenters og kvinners rettigheter. Men når menn har mindre tid sammen med egne barn, er mer utsatt for ulykker, er overrepresentert på kriminalstatistikken, har kortere forventet levealder og oftere faller ut av videregående opplæring enn kvinner, er det eksempler på at menn også kan tjene på likestilling. Likestilling handler derfor selvsagt om begge kjønn.

Forslaget om en konferanse for gutter og menn kom opp på en konferanse i regi av mitt departement for minoritetskvinner i Norge. Noen pekte på at tiden var moden for å la menn komme til orde i denne debatten. En debatt der menn kunne sette dagsorden og diskutere mannsroller og familieliv. Sin egen situasjon, med muligheter og rettigheter. REFORM tok ballen, og her er vi i dag.

At menn og gutter med minoritetsbakgrunn har mye å tilby det norske samfunnet burde være en selvfølge. 

Jeg og departementet er her i dag for å lytte til deres erfaringer og tanker. Hva er det som opptar dere i hverdagen? Hva er mulighetene og hva er utfordringene? 

Dere er viktige partnere i arbeidet for å skape gode lokalmiljøer. Dere er sentrale medspillere i kampen for en god skole for alle, et inkluderende arbeidsliv og et velferdssamfunn som favner alle sine innbyggere. Som menn og gutter er dere helt nødvendige i arbeidet med å bygge et likestilt samfunn. Og dere er ikke minst helt sentrale ressurspersoner i møte med de utfordringer som minoritetsmiljøer i Norge står overfor.

I Norge har vi god tradisjon for å løfte kvinner opp og si ”Kvinner kan!”. Dette er viktig fortsatt i dag. Med denne konferansen ønsker vi å sette fokus på at også menn kan, at menn er viktige og at menn vil endring! Jeg håper at denne konferansen er den første av flere møter der fokus er på minoritetsmenn og deres bidrag til samfunn og familie.

Jeg ønsker dere lykke til med diskusjonen, og håper dere har mange ting på hjertet som jeg som statsråd kan ta med meg videre i mitt arbeid. Jeg leder jo et departement med ansvarsområder som er viktige for hverdagen til oss alle, som inkludering, familie, barn, ungdom og likestilling. Så jeg vil gjerne ha tilbakemeldinger på hva jeg og mitt departement kan gjøre mer av, bedre, eller annerledes!

Den kunnskap dere har om livsvilkår, suksesser og utfordringer i det flerkulturelle Norge er viktige også for oss som driver med politikk. For å bygge god politikk trenger vi å vite hva som opptar dere. Som menn, fedre, brødre og sønner. Der dere bor, studerer, jobber og ferdes. Hva fungerer bra og hva kan bli bedre? Jeg håper dere bruker denne møteplassen her i dag til å dele kunnskapen deres og utveksle erfaringer. Og så håper jeg også at dere får ny inspirasjon i arbeidet dere driver med, om det er profesjonelt eller frivillig!

Så lykke til og takk for oppmerksomheten!