Historisk arkiv

Tilrettelegging for integrering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

-Offentlige tjenester som er tilpasset befolkningens behov er avgjørende for å sikre at alle får like muligheter. Det betyr at tjenestene i større grad må avstemmes den enkeltes forutsetninger, sa statssekretær Henriette Westhrin i innledningstalen under IMDIs konferanse om tilrettelegging og integrering.

God morgen alle sammen! Takk for invitasjonen hit til IMDis nasjonale konferanse!

Alle som bor i Norge skal ha like muligheter til å bidra og delta i fellesskapet, uavhengig av bakgrunn og forutsetninger. For å få til et velfungerende og inkluderende samfunn, må vi arbeide på mange områder samtidig. Denne konferansens temaer - det offentlige tjenestetilbudet og samfunnsdeltakelse – viser på en god måte noe av bredden i innsatsen.

Norge forandrer seg, både som en følge av innvandring og fordi vi blir påvirket av verden utenfor landegrensene våre. Da må det offentlige tjenestetilbudet også tilpasse seg og speile samfunnet vi lever i. Dette er en kontinuerlig utfordring, og en viktig del av et inkluderende samfunn.

Offentlige tjenester som er tilpasset befolkningens behov er avgjørende for å sikre at alle får like muligheter. Det betyr at tjenestene i større grad må avstemmes den enkeltes forutsetninger. Altså mer skreddersøm og mindre konfeksjon. 

Staten legger rammene for integreringsarbeidet, men det er i møtet mellom den enkelte innvandrer og forvaltningen at vi fyller bildet med innhold. Innenfor de statlige rammene er det mulig å legge til rette for valgmuligheter. Når det kommer til stykket, er det den jobben som gjøres ute i lokalmiljøene, i kommunene og førstelinjetjenesten som er avgjørende for hvordan det går med integreringen. Klarer vi å tilpasse tilbudene til den enkelte, eller skal alle inn i samme malen?

Kommuner, fylkeskommuner, direktorater og fylkesmannsembetene må alle tilpasse seg samfunnsendringene. Ansvaret for dette kan ikke alene overlates til de som møter brukerne i sisteleddet. Det må gå fra toppen og ned. Tiltak som settes i verk må være godt forankret oppover.

Offentlige instanser må ha et kontinuerlig fokus på et likeverdig tjenestetilbud. Da trengs mer enn god vilje!

De ansatte må ha den nødvendige kompetansen til å møte en mangfoldig brukergruppe på en god måte. Og kompetansen må være gjennomgående. Det kan ikke være sånn at én eller to ansatte har flerkulturell kompetanse, og at man dermed regner med at tjenesten er tilstrekkelig tilrettelagt. Offentlige instanser må også vite om informasjon om tjenestene når ut til alle deler av befolkningen, og vurdere om informasjonen gis på en hensiktsmessig måte.

Erfaringer fra et nylig avsluttet prosjekt i regi av NOVA, om omsorgstjenester for eldre innvandrere, viser at informasjonsspredning, praktisk tilrettelegging og brukervennlighet er viktige faktorer i et godt tjenestetilbud. Andre ting som betyr mye er tolketjenester, god kommunikasjon, fleksible ordninger og samarbeid med pårørende.

For eksempel vil en voksende andel eldre innvandrere føre til at omsorgstilbudet i alle ledd må tilpasses et mangfold av brukere med varierte behov i større grad enn før. Kommunene får her en viktig utfordring i å kunne møte en forventet økt etterspørsel fra eldre innvandrere, bidra til å forebygge helseproblemer og sosial isolasjon, og tilby omsorgstjenester som ivaretar brukernes behov.

Mye av dette kan virke innlysende, men jeg tror at det fortsatt gjenstår en liten vei å gå før et systematisk tilrettelagt tilbud finnes i alle offentlige tjenester.

IMDi skal være pådriver og leverandør av verktøy og kunnskap for å sikre tilpasset offentlig tjenesteyting. Som et ledd i dette arbeidet leder IMDi et Forum for integrering og mangfold, som skal bidra til økt fokus på tjenestemangfold i ulike offentlige etater. IMDi har også samlet verktøy, metoder og kunnskap for likeverdig tjenesteyting i en nettbasert "verktøykasse". Verktøykassa er ment som en hjelp for det offentlige tjenesteapparatet til å mestre utfordringer som mangfoldet i befolkningen representerer.

Jeg ser av programmet at dere får flere eksempler på hvordan det offentlige tjenestetilbudet kan tilpasses en mangfoldig befolkning senere i dag.

Det offentlige tjenesteapparatet skal hele tiden vurdere sin måte å yte tjenester på, og er pålagt å evaluere kontakten med brukerne, blant annet gjennom brukerfora og brukerundersøkelser. Det er imidlertid et faktum at innvandrerbefolkningen er lite synlige i denne evalueringen. Det er vanskelig å finne informasjon om hvordan tjenestene oppleves og fungerer for personer med innvandrerbakgrunn med utgangspunkt i en standard brukerundersøkelse.

For at vi skal kunne snakke om reelt like muligheter i samfunnet, bør også denne siden av demokratiet ivaretas. Alle brukere må bli hørt. Brukermedvirkning må omfatte hele befolkningen – unge og gamle, med og uten innvandrerbakgrunn, funksjonsfriske som funksjonshemmede. Vi må prate med de som bruker våre velferdstjenester. Dette kan by på store metodiske utfordringer. IMDi har utviklet en veileder for hvordan brukerundersøkelser kan gjennomføres når brukeren er innvandrer. Jeg håper den kan bli et nyttig hjelpemiddel for mange offentlige tjenester i tiden fremover.

Helheten i de offentlige tjenestene skal speile innbyggernes behov. Arbeidet som gjøres med å tilpasse de offentlige tjenestene til mangfoldet i befolkningen, er en viktig del av utvikling og vedlikehold av demokratiet. Dette tilpasningsarbeidet vil bidra til at rettssikkerheten til innvandrerbefolkningen blir bedre ivaretatt enn i dag, og vil gi mulighet for bredere deltakelse i demokratiske prosesser.

Samtidig som offentlige myndigheter skal tilpasse seg hele befolkningen, stilles det krav til den enkelte innvandrer når det gjelder å lære seg norsk og å delta på felles arenaer - i utdanning, arbeid og i lokalsamfunnet. Vi må også stille krav til hele befolkningen om å akseptere det vi vil at skal være ufravikelige verdier i det norske samfunnet, som demokrati, likestilling og sosial likhet. Og så skal vi sørge for at det finnes rom for alle - at alle får delta og bidra etter evne.

Regjeringen ønsker å føre en nyansert og virkelighetsnær inkluderingspolitikk.  Vi har alle forutsetninger for å lykkes med et mer mangfoldig samfunn. Resultatene så langt viser at vi har evnen til det, og jeg tror også at viljen finnes både blant dere som er her i dag og hos mange andre.

Vi vurderer løpende om det er nye tiltak som bør iverksettes og om retningen på politikken bør justeres. Til dette trenger vi innspill både fra dere som jobber med integrering ute i felten, og fra de som er mest berørt av den politikken som føres. Vi må alle legge til rette for best mulige tjenester til hele befolkningen.

Takk for oppmerksomheten og lykke til med konferansen!