Historisk arkiv

Nytt masterstudium i funksjonshemming og deltakelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

av statssekretær Kirsti Bergstø

- Med mastergradsstudiet i funksjonshemning og deltakelse er det tredje mastergradsstudiet ved Høgskolen i Harstad på plass. Det er viktig for det akademiske miljøet ved høgskolen og det er viktig for fagmiljøene her i nord, sa statssekretær Kirsti Bergstø da hun åpnet det nye masterstudiet i Harstad.

Kjære ordførere, høgskoleledelse, studenter og gjester:
GRATULERER MED DAGEN!

Med mastergradsstudiet i funksjonshemning og deltakelse er det tredje mastergradsstudiet ved Høgskolen i Harstad på plass. Det er viktig for det akademiske miljøet ved høgskolen og det er viktig for fagmiljøene her i nord!

Dette er også gode nyheter for ungdom i regionen som får et bredere utdanningstilbud - og for offentlig virksomhet og andre som trenger kompetente medarbeidere.

Og så er det en bra dag for alle med nedsatt funksjonsevne og deres pårørende!

Studiet har som mål å gi god kompetanse i organisering av servicetiltak for mennesker med behov for bistand. Dette masterstudiet er et viktig steg på veien til et enda mer inkluderende samfunn.

Et inkluderende samfunn der den foreløpig siste byggesteinen var Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven fra 2009, som gir personer med nedsatt funksjonsevne vern mot diskriminering. Loven gjelder på alle samfunnsområder. Masteren vil være betydningsfull i dette arbeidet.

Vi har gode velferdsordninger i Norge, men det er alltid behov for både vedlikehold og justeringer for å gjøre dem enda bedre. Vi trenger kompetente ressurspersoner for å gi ekstra utsatte grupper den tilpassede behandlingen de har krav på og trenger. Personer med funksjonsnedsettelser skal ha like muligheter til selvstendige liv og samfunnsdeltakelse som oss andre. Derfor er denne masterutdannelsen så viktig!

Mange av de rette løsningene avhenger av kunnskapen hos dem som forvalter velferdsordningene. Oversikt over hvilke muligheter som finnes og hvordan de best kan settes sammen for den enkelte, er ofte forskjellen på et godt og et glimrende tilbud.

Masterutdanningen som nå settes i gang her ved Høgskolen i Harstad sikter mot å utdanne fagfolk som kan skape slike glimrende tilbud.

Studiet skal omfatte alle typer funksjonsnedsettelser, med særlig vekt på utviklingshemmede og deres deltakelse i hverdags- og samfunnsliv.

Dette er tema jeg er veldig opptatt av, og Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet har nylig lagt fram et informasjons- og utviklingsprogram for mennesker med utviklingshemming.

Vi ønsker med programmet å skape ny bevissthet rundt prinsippene om politikken for utviklingshemmede. Denne ble fastslått i forbindelse med ansvarsreformen - tidligere kalt HVPU-reformen - for 20 år siden, og gjelder fortsatt.

Programmet skal bidra til å styrke arbeidet med å gjennomføre politikken. Det inneholder både en kort redegjørelse for prinsippene bak politikken, og hva vi gjør for å gjennomføre dem. Det kan derfor være et nyttig redskap i det daglige arbeidet.

De fire hovedmålene i informasjons- og utviklingsprogrammet er:
1. Skape større bevissthet på politisk, administrativt og faglig nivå, både sentralt og lokalt, om gjeldende politikk og relevant lovgivning for mennesker medutviklingshemming.

2. Videreutvikle politikken og formidle kunnskap om gode praktiske løsninger på alle aktuelle områder.

3. Bidra til systematisk innsamling av data om levekår som kan belyse i hvilken grad man når målene for politikken for mennesker med utviklingshemming og innsatsen innen ulike tjenestegrener.

4. Styrke utdanning, fagutvikling, forskning og veiledning av tjenesteutøverne.

Mastergradsstudiet her ved Høgskolen i Harstad - som vi også har omtalt i programmet – tror jeg kan være med på å gi gode svar på hvordan målene kan nås.

I tillegg er det et tydelig behov for en slik utdanning. Det har gledelig nok vært stor søkning, og kamp om plassene til mastergradsstudiet. Det er veldig bra!

Dette er svært inspirerende og lover godt for arbeidet med en ny stortingsmelding om utdanning for velferdstjenester som Kunnskapsdepartementet har satt i gang, og som vil bli lagt fram for Stortinget til høsten. Meldingen er svært viktig, og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet bidrar aktivt i arbeidet med den. 

Det blir en interessant tid framover for mange av oss! Jeg vil spesielt ønske fagpersonale og studenter lykke til med arbeidet i årene som kommer. Og så er jeg sikker på at vi får høre mer fra dere i form av både gode eksempler fra kommunalt arbeid, velbegrunnede kritiske analyser og forskningsarbeider.   

Igjen: Gratulerer med dagen og takk for oppmerksomheten!