Historisk arkiv

Ikke bare penger og paragrafer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Innlegg om barnevernet i Dagbladet 18.09 2012

Vi kan styrke barnevernet med penger og paragrafer. Men åpenhet og debatt i mediene er også viktig.

Vi kan styrke barnevernet med penger og paragrafer.
Men åpenhet og debatt i mediene er også viktig.

For kort tid tilbake la vi fram forslag til lovendringer som skal gjøre barnevernet bedre.
Denne måneden har jeg også vært gjest på to viktige premierer. Det jeg så der kan også være med på å gjøre barnevernet bedre.

På den ene premieren så jeg Janne Berges dokumentarfilm ”Hør på meg!” som handler om barn i barnevernet som blir flyttet fra sted til sted uten å bli varslet. På den andre premieren så jeg første episode i NRKs nye serie ”Barnets beste”. 
Dokumentaren og tv-serien tar opp ulike temaer. Filmen peker på konkrete forhold i barnevernet som må bli bedre. Tv-serien tar opp kompliserte problemstillinger det ikke finnes enkle svar på. 

Vi har styrket barnevernet med øremerkede midler de siste årene. Det har gitt 580 flere ansatte. Nå foreslår vi lovendringer som skal sikre at barn i barnevernet får være med på å bestemme over egne liv. Barnas synspunkter skal alltid være med i vurderingen av hva som er deres beste.
Vi foreslår også at barna kan velge seg en egen tillitsperson som kan være med på møter med barnevernet. Tilsynet med barn i fosterhjem skal bli mer profesjonelt.

Jeg er sikker på at disse grepene vil gjøre barnevernet bedre. Men det er ikke nok. Vi trenger debatt om hva som fungerer og ikke fungerer i barnevernet. Og vi trenger åpenhet om barnevernets arbeid. Det er ikke noe en barneminister kan foreslå eller et storting kan vedta. Derfor gjør mediene en svært viktig jobb når de setter søkelyset på barnevernet.
Det er viktig at vi som sitter med makta blir spurt om vi gjør nok for de mest utsatte barna våre. Og det er viktig at barnevernet får tilbakemeldinger på jobben det gjør.
Hvis folk flest lærer litt mer om barnevernet gjennom mediene kan det føre til at flere foreldre tør å søke hjelp. Det kan føre til at de som ser at barn lider tør å varsle. Og kanskje kan det føre til at barn og unge i barnevernet opplever å bli bedre forstått.
Jeg håper riktig mange leser notatet med lovforslag vi har sendt på høring.
Men jeg har en mistanke om at langt flere kommer til å se dokumentarfilmen og tv-serien om barnevernet.
Jeg er ikke lei meg for det.