Historisk arkiv

Tale på statsborgerskapsseremoni i Stavanger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Kjære nye statsborgere. Gratulerer med dagen! ”Det betyr mye for meg å være norsk statsborger. Jeg hadde alt, mistet alt og fikk alt igjen. Jeg kom til et nytt land – derfor betyr det så mye.” Ordene tilhører en mann som har fått norsk statsborgerskap – og som har deltatt i en seremoni som denne. Jeg blir glad av å høre de ordene. Og jeg blir glad av å se dere festkledde nye statsborgere på en dag som denne!

                                                                                 Sjekkes mot framføring.

 

 

Kjære nye statsborgere. Gratulerer med dagen!  

”Det betyr mye for meg å være norsk statsborger. Jeg hadde alt, mistet alt og fikk alt igjen. Jeg kom til et nytt land – derfor betyr det så mye.” Ordene tilhører en mann som har fått norsk statsborgerskap – og som har deltatt i en seremoni som denne. Jeg blir glad av å høre de ordene. Og jeg blir glad av å se dere festkledde nye statsborgere på en dag som denne!

I dag feirer vi at dere har valgt Norge. Og at Norge har valgt dere.

Dere har valgt et land dere kjenner. For dere har jo bodd her i mange år. Dere har opplevd kalde kvelder og breie brøytekanter. Dere har strevd med søvnen i sarte sommernetter. Møtt mutte mennesker på matbutikken. Og dere har hørt tusenvis av mennesker synge ”Barn av regnbuen” i protest mot dem som mener at noen er mer verdt enn andre.

Dere vet hva dere har valgt!

Noen opplever seg først som fullverdig deltaker i det norske samfunnet når de får norsk statsborgerskap. For mange er det et følelsesladet valg.

– Dette var noe stort som skjedde i livet mitt, sa en russisk kvinne etter å ha deltatt i en statsborgerseremoni.  

Andre deltar i seremonien for å markere overfor det norske samfunnet at de ”er med”. At de ønsker å tilpasse seg og vise takknemlighet for mulighetene de har fått i Norge.

Når dere blir norske statsborgere styrker dere båndene til landet dere bor i. Deres framtid er Norges framtid.

Å være statsborger handler også om å ha forventninger. Dere har forventninger til samfunnet. Og samfunnet har forventninger til dere. Som nye statsborgere har dere både rettigheter og plikter.

Dere og barna deres har rett på utdanning, helsehjelp og fellesskapets goder. Barna deres vil vokse opp med den samme friheten som alle andre norske borgere.

Samfunnet har samme forventninger til dere som til alle andre norske statsborgere. Alle skal bidra til fellesskapet etter evne. Man må forsørge seg selv og familien sin. Følge norske lover og regler. 

Å bli norsk statsborger betyr ikke at dere mister tilknytningen til stedet dere er født og oppvokst. Det er mulig å føle seg hjemme i flere land. Det kan faktisk være en styrke for dere som individer og et gode for oss som nasjon!  

Vi i regjeringen er opptatt av å styrke fellesskapet i det norske samfunnet. Dette fellesskapet er bygget på noen felles verdier: Solidaritet, likestilling, demokrati og toleranse. Det er store og viktige ord. På en stor og viktig dag.

Solidaritet innebærer at vi bryr oss om hverandre. De norske velferdsordningene er et godt eksempel på solidaritet i praksis. De sikrer at vi tar vare på de syke og uføre blant oss. Når vi deltar i det norske fellesskapet er vi med på å opprettholde velferdsordningene som gjør Norge til et godt land å leve i. Det er en dugnad vi kan være stolte av!

Likestilling mellom kjønnene er også en verdi som står sterkt i det norske samfunnet. Jeg vet at mange av dere har vært opptatt av likestilling der dere kommer fra. Temaet skaper friske debatter og stort engasjement i de fleste land. Noen av dere har sikkert merket at det er mye engasjement om likestilling i Norge.

Jeg oppfordrer dere til å bli med på å forme Norges framtid. Delta i den offentlige debatten. Bruk stemmeretten når det er valg. Det er stortingsvalg neste høst. For noen av dere vil det være aller første gang dere får stemme. Bruk muligheten! Bli med på å forme det nye mangfoldige Norge.

For mangfold er hverdagen over hele landet. På skole, arbeid og i fritida lever vi livene våre sammen med andre som er både like og ulike oss selv. Det gjør oss rikere.  

Noen av dere har flyttet langt.  Kanskje flere ganger. Det er en stor følelsesmessig utfordring. For du må være veldig sterk for å forlate stedet du har vokst opp og finne deg til rette i et annet land.

Dere har ressurser og kompetanse som vi trenger i en internasjonal hverdag. Dere vet hva det vil si å høre hjemme flere steder. Mange av dere kan språk som andre norske kvinner og menn ikke kan. Dere kjenner kulturer som andre i Norge bare har overfladiske kunnskaper om.

Dere tilfører Norge ressurser. Jeg håper dere har drømmer og visjoner både for dere selv og for landet. Gjerne store drømmer og visjoner. Norge trenger innbyggere som vil noe!

 Til slutt vil jeg gjerne si takk. Takk for at dere valgte Norge som et av hjemmene deres.

 Så kjære nye statsborgere: Velkommen hjem!