Lansering av boken: ”Vekst i det vanskelige” og filmen ”White Crow” – Åpning ved statssekretær Kjetil Ostling (maks 10 minutter)
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet
Tale/innlegg | Dato: 21.05.2013
Tema: Tid: 26.april kl 1300
Sted: Aud R- 5
Målgruppe: Ulike departementer, direktoratet, interesseorganisasjoner, forskere og privatpersoner
Lansering av boken: ”Vekst i det vanskelige” og filmen ”White Crow”
26.april – Åpning ved statssekretær Kjetil Ostling (maks 10 minutter)
Velkommen til lansering! Dere som sitter i salen representerer ulike departementer, organisasjoner og miljøer. Fellestrekket for oss alle er at vi er opptatt av å bedre barn og unges oppvekst- og levekår, både nasjonalt og internasjonalt.
Medvirkning og demokrati skal ikke være honnør ord i taler og offentlige dokumenter. For å bedre barn og unges situasjon må vi lytte til det barn og unge forteller oss, og vi må ta det de sier på alvor.
Barn og unge skal erfare at de høres og at de får medvirke i saker som angår dem. Barnekonvensjonen ble enstemmig vedtatt i FN i 1989 og gjelder fra 2003 som norsk lov. Barnekonvensjonen er en ytterligere innskjerping av barns rett til innflytelse og medvirkning.
Regjeringen tar barnekonvensjonen på alvor og følger den opp på ulike måter. Vi foreslår nå å endre barnevernloven. Dette for å sikre bedre barns rett til å medvirke i barnevernet. Gjennom lovendringen ønsker vi å understreke at barnets perspektiv og mening må inkluderes i vurderingen av hva som er barnets beste.
Barn og unge har stor kunnskap om egne liv, som de også evner å formidle på en god måte – om vi er villig til å lytte. Utsatte barn og unges perspektiv, deres erfaringer, behov og forsøk på å skape seg gode liv, er utgangspunktet for denne sterke filmen vi nå snart skal se.
Bak både bok og film står forfatter og filmskaper Hanne Johnsen ansvarlig for. Hun har dokumentert livene til barn og unge i Barentsregionen. Hun også har fulgt noen av barna i fire år på deres reise mellom ulike omsorgsbaser.
Filmen tar utgangspunkt i det vel etablerte samarbeidet om utsatte barn og unge som skjer mellom landene i Barentsregionen. Et samarbeid som har sitt utgangspunkt i flere departementers (HOD, BLD og JD) mål om å bedre barn og unges levekår i Barentsregionen. Gjennom flere år har Helse- og omsorgsdepartementet prioritert midler til prosjekter med dette formålet, dette gjelder både på helse, sosial og barnevernsområdet.
Satsingen på utsatte barn og unge har først og fremst vært ivaretatt gjennom et eget barneprogram – ”Children and Youth at Risk in the Barents region (CYAR ).
Målet med dette samarbeidet er gjensidig kompetanseutveksling og faglig utvikling på tvers av landegrenser. En styringskomité ledet av Bufetat region Nord på oppdrag fra Bufdir og BLD har ledet dette arbeidet.
CYAR (2008- 2015) er et av de mest langvarige og omfattende samarbeidsprogrammene i Barentsregionen. Det bilaterale samarbeidet startet i 2001 mellom Troms fylkeskommune og Karelen, men har nå utviklet seg til å inkludere alle 13 Barentspartnere, samt andre deler av Russland.
Utvikling av samarbeidsprosjekter og iverksetting av vel dokumenterte metoder som skal komme utsatte familier og barn til gode er målet (metoder som for eksempel De Utrolige Årene, Konfliktrådsmekling, ART, Familieråd og Hva med oss?). Samarbeidet skjer mellom fagfolk i institusjoner, i familievernet og mellom fengselsmyndigheter. Frivillige organisasjoner er også en viktig ressurs i dette samarbeidet.
Jeg vet at dette samarbeidet vier stor oppmerksomhet til barnekonvensjonens krav om at barnets stemme skal komme frem på en god og tydelig måte. Filmen vi skal se i dag er et først og fremst viet barn og unges stemmer.
Både bok og film er laget i i samarbeid med styringskomitéen for barneprogrammet ”Children and Youth at Risk(CYAR)”’ og Barne-, ungdoms- og familieetaten, region Nord (Bufetat).
Barn og unge stemme er bærebjelken i Hanne Johnsens prosjekt.
Boka ’Vekst i det vanskelige’ inneholder bilder og intervjuer med barn og unge, samt essays fra russiske og norske fagpersoner.
Som redaktør ønsker Johnsen å bygge bro mellom kunst, dokumentar sjangeren og fagkunnskap. Hun mener de vil kunne utdype hverandre og gi større forståelse for barns liv. Prosjektet involverer både norske og russiske fagfolk og bidragsytere. Forordet er skrevet av den første Kirkenes erklærings far - Thorvald Stoltenberg.
Barnas stemme kommer også tydelig fram i filmen ”White Crow”. Filmen er bygget opp som en kollasj av intervjuer, der barna utdyper hverandre i den samme fortellingen. En fortelling om hva som skjer hjemme, reisen gjennom institusjoner og livet etter at barn har forlatt institusjon.
Filmen formidler barns hardt ervervede erfaringer, men også deres mestringsstrategier, håp og livsmot. Det er en utradisjonell dokumentarfilm, da den kombinerer barnas sterke beretninger i lyd, fotografier og levende film.
Barn og unge er Barentsregionens viktigste ressurs. Myndigheter og fagfolk må samarbeide om å gi barn og unge det best mulige utgangspunkt for å mestre sine liv. Samarbeid på tvers av landegrenser mellom fagfolk og myndigheter skaper forståelse og kunnskap for utsatte barn og unges situasjon. I dette samarbeidet må barn og unges stemmer gis en hovedrolle, nettopp slik Hanne Johnsen har gjort det gjennom sitt prosjekt.
Tusen takk til Hanne, til alle som har bidratt i bok og film og ikke minst, en stor takk til alle barn og unge som har gitt innhold og stemmer til dette prosjektet. Jeg gleder meg til å se filmen og høre mer om boka!