Historisk arkiv

Endringer i regelverket fra 1. januar 2007

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Med virkning fra 1. januar 2007 er regelverket for fødsels- og adopsjonspenger (folketrygdloven kapittel 14) omarbeidet. Bestemmelsene om fødselspenger og adopsjonspenger er slått sammen. Fødsels- og adopsjonspenger endrer navn til Foreldrepenger. I tillegg gjøres følgende

Med virkning fra 1. januar 2007 er regelverket for fødsels- og adopsjonspenger (folketrygdloven kapittel 14) omarbeidet. Bestemmelsene om fødselspenger og adopsjonspenger er slått sammen. Fødsels- og adopsjonspenger endrer navn til Foreldrepenger.

I tillegg gjøres følgende endringer i regelverket:

  • Feriepenger av svangerskapspenger

Det innføres rett til feriepenger av svangerskapspenger, for de første 64 stønadsdagene. Feriepengeretten gjelder svangerskapspenger utbetalt fra og med 1. januar 2007.

  • Etterlønn som opptjeningsrett til foreldrepenger

Med virkning for fødsler eller omsorgsovertakelser fra og med 1. januar 2007, skal etterlønn gitt som engangsbeløp gi rett til opptjening av foreldrepenger på samme måte som løpende etterlønn.

  • Unntak fra fedrekvoten

Muligheten til å få unntak fra fedrekvoten begrenses slik at det bare kan gis unntak dersom faren er syk/skadet eller innlagt i helseinstitusjon. I slike tilfeller kan fedrekvoten søkes overført til mor. Endringene gjelder fedrekvoteuttak fra og med 1. januar 2007.

  • Utsettelse av foreldrepengeperioden

Med virkning for uttak av foreldrepenger fra og med 1. januar 2007 innføres rett til å utsette uttaket av foreldrepenger hvis den som mottar foreldrepenger er i arbeid på heltid.

  • Gradert uttak av foreldrepenger

For uttak av foreldrepenger fra og med 1. januar 2007 innføres forenklede regler for å kombinere uttak av foreldrepenger med delvis arbeid, basert på arbeidsavtale. Ordningen erstatter den tidligere tidskontoordningen. Foreldrene kan ta ut graderte foreldrepenger samtidig eller hver for seg.

Dersom foreldrenes samlede uttak er mindre enn 100 prosent av valgt dekningsgrad (80 eller 100 prosent), forlenges uttaket av foreldrepenger tilsvarende. Foreldrepenger kan imidlertid ikke utbetales lenger enn til barnets tre års dag eller tre år etter omsorgsovertakelsen ved adopsjon.