Historisk arkiv

Hvor mange tvangsekteskap forsvares med at det var et arrangert ekteskap?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Alle er for at vi skal forby tvangsekteskap. Mange vil i tillegg si at arrangerte ekteskap er et kulturelt fenomen vi som samfunn skal akseptere dersom de unge selv aksepterer det. Men hvor mange tvangsekteskap forsvares med at det var et arrangert ekteskap?

Alle er for at vi skal forby tvangsekteskap. Mange vil i tillegg si at arrangerte ekteskap er et kulturelt fenomen vi som samfunn skal akseptere dersom de unge selv aksepterer det.

Men hvor mange tvangsekteskap forsvares med at det var et arrangert ekteskap? Hvor mye press utsettes en jente eller gutt for press i retning av å gifte seg med den familien ønsker. Dersom en ung gutt eller jente opplever et sterkt press om å bryte med en kjæreste man ønsker å dele livet med – ja da snakker vi om en sosial tvang som etter min mening ikke er akseptabel selv om det utad fremstår som arrangert. Debatten om den tvangen som ligger i mange såkalte arrangerte ekteskap må vi ta og den angår oss alle sammen.

Her kan du lese svaret barne - og likestillingsminister Karita Bekkemellem ga i dagens interpellasjonen om "minoritetskvinners mulighet til å delta i samfunnet på lik linje med andre."