Historisk arkiv

Les statsråd Bekkemellems svar på nettmøte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Her kan du lese noen av svarene statsråd Bekkemellem har gitt i forbindelse med nettmøter på den internasjonale kvinnedagen.

Her kan du lese noen av svarene statsråd Bekkemellem har gitt i forbindelse med nettmøter på den internasjonale kvinnedagen.

Se video av Bekkemellems 8.mars hilsen

 

Fotograf: Yngve Kveine

 

Likestilling

Avsenders navn: Arvid Kaalaas

Hei!
Er veldig opptatt av likestillingspolitikk! Har i sin tid (som eneste mann) vært med i YS sitt Likestillingsutvalg. Har over 20 års erfaring som ansatt i offentlig sektor.
Skal vi nå fram med en fornuftig likestillingspolitikk, er det viktig at menn er på banen, og skjønner hva dette dreier seg om. Mitt inntrykk etter å ha lest innleggene fra de forskjellige dept., er at vi har en dreining mot kvinnesak. Mitt råd: Prøv å tone ned kvinnesak og fokuser på likestilling på en måte som også tiltrekker menn! Da går det mye lettere, og vi vil nokk seire til slutt. Ikke sett menn og kvinner opp mot hverandre. Kunne nevnt et lass med saker hvor likestilling innenfor samme kjønn er fraværende. Ha en fin dag!


Hei Arvid

Flott at du engasjerer deg i likestilling!! Vi trenger flere menn som engasjerer seg sterkt slik som du gjør.  Likestilling handler ikke om kvinners kamp mot menn – men å jobbe sammen for å rette opp skjevheter i samfunnet for begge kjønn.

Hilsen

Karita

_______________________________________________________________________________

 

8. mars bør fungere ikke kun bare i dag, men de resterende dager i året også!

Avsenders navn: Torhild Marie Hansen.

Ikke ta fra landet,s mødre Dere,s rett til å fungere som mødre! Mødre,s rett til å vise omsorg for sitt avkom, gjør kvinner på en verdi måte. Det har vist seg at de øvrige myndigheter vil gjerne ta over all makt over kvinner som ikke følger regime,s regler, og kvinner,s menneskerettigheter blir vraket!

 

Hei Torhild

Mødre skal selvfølgelig få være mødre. Likestilling er bra for barna og for mor og far.

Hilsen Karita

___________________________________________________________________________

 

Likestilling og barn

Avsenders navn: Milla

Hei.

Dagens likestillilngspolitikk forfekter en mekanisk likebehandling av kvinner og menn og et matematisk syn på omsorgsløsninger.

Hvordan kan du redusere barn og omsorg for barn til et likestillingspolitisk spørsmål med fokus på "like fordeling av goder, makt og ansvar"? Barn er ikke materielle eller strukturelle forhold på linje med lønnspolitikk, yrkesdeltagelse eller kvinnelig deltagelse i styrer. 8.mars er den internasjonale kvinnedagen og den trengs fortsatt - også i Norge - og det trengs en ny kvinnekamp som ikke bare styres av elitefeminster!

hilsen Milla, som har universitetsutdannelse, spennende jobb i 80% kombinert med å være mamma og som trives utmerket ved kjøkkenbenken (som idag nærmest er definert som et skjellsord).


Hei

Du tar helt feil. Barnas beste handler om lik tilgang og kjærlighet til både mor og far!
Elite feminister eller ikke.. Jeg synes i hvert fall vi må hilse alt engasjemt på 8 mars velkomment om det er fra kvinner eller menn..

Hilsen Karita

___________________________________________________________________________

Hjemmepappa


Hei Karita. Min samboer er gravid i fjerde måned og nå diskuterer vi om vi skal dele permisjonen etter fødsel. Hun nekter og mener at hun absolutt skal ha hele permisjonen alene, dvs jeg får bare de 6 ukene som er mine. Det er ikke rett. Hvorfor skal ikke jeg få bli kjent med babyen på samme måte? Amming er et dårlig argument, for jeg har sier jeg skal stille til alle tider på jobben hennes når babyen skal ammes.

 

Hei hjemmepappa

Flott at du ønsker det!  Dette må dere avtale sammen. Må jeg opplever flere og flere fedre nå som KREVER mer tid med barna sine.

Hilsen Karita

___________________________________________________________________________

Jenter i jobb


Hei Karita. Jeg synes du skulle gjøre mer for at vi jenter skal velge annerledes når vi velger yrker. Det er så snevert! Jeg gruer meg til en arbeidsplass med bare damer. Kristin

 

Hei Kristin

Kjempeviktig problemstilling.  Vi ser at jenter fortsatt velger altfor tradisjonelt!
Vi ønsker å sette mer ressurser inn på å rådgvining i skolen slik at vi kan få endret bildet.

Hilsen Karita
___________________________________________________________________________

Hvor er mennene?

Hei Karita. Jeg har to gutter, den ene i barnehagen den andre på skolen. I barnehagen er det ingen menn (for de tjener for dårlig), i skolen er det heller ikke menn (for de synes vel det er for kjedelig å undervise barn?). Og når far har dradd sin kos og knappt tar en telefon til ungene, blir det ikke mye mine gutter får se av menn.

Si meg, når skal det å jobbe med barn få en status? Hilsen spørrende mor

 

Hei Spørrende mor


Ja, hvor er mennene? Det er riktig som du påpeker at menn er ikke tilstede nok i viktige omsorgsyrker.  Lønna status definisjonen på maskulinitet er nok noe av forklaringen.  Heldigvis ser vi også noen holdningsendringer her fra menn som vokser opp i dag. Regjeringen jobber systematisk med å få inn flere menn i barnehager og i grunnskolen.

Jeg har en pioner i mitt departement som er 62 år som var den første mann i Norge som er førskoleutdannet!! Hurra (Erik Hauglund)

Hilsen Karita

______________________________________________________________

Ansvar

Jeg blir utrolig provosert når jeg leser at du mener det ikke bør være noe tema hvordan kvinner velger å kle seg. Slik jeg ser det har antallet voldtekter og overfall av kvinner sannsynlig sammenheng med den økte tendensen til at kvinner i større grad kler seg utfordrende. Det virker som om det å fremstå som sexy er et mål i seg selv. Når vi vet at det går menn der ute som oppfatter dette som en innvitt - hvorfor vifte med et rødt klede foran øynene på oksen? Da går kvinners krav om respekt for langt. Om vi prøvde å kjempe mot at kvinner fremstilles som objekter til forlystelse(eksempelvis gjennom allestedsværende porno og sexfiksering) ville vi kanskje få respekt for de tingene vi presterer heller enn oppmerksomhet for hvordan vi tar oss ut? Vi bør ikke la døtrene våre føle at å være sexy er det viktigste for å lykkes, og da må vi heller være gode forbilder for dem ved å oppføre oss anstendige selv også. Man kan være både flott og dyktig uten å bruke pupper og lår som virkemidler. Da gir vi riktige signaler både til mennene rundt oss og den oppvoksende. Jeg savner politikere som setter slike ting på dagsorden.
Innsendt av: RA
RA

 

Jeg er uenig. Om en jente er kledd i et skjørt skal ikke det bety en invitasjon til voldekt!!!
Om en ung tenåringsjente viser magen en varm sommerdag betyr ikke dette en invitasjon til voldekt! Kvinners feminitet må IKKE være til hinder for deres rett til FRIHET. Skal vi kle oss i burka for å være trygg??? Niks.

Hilsen Karita

_______________________________________________________________________________

Hei Karita

Hvorfor kan ikke dere hjelpe meg når barnefar ikke har betalt bidrag på mange år? Jeg har eneansvar for tre barn, og lever godt under 0 grensen for å si det greit, ingen i kommune eller stat er villige til å hjelpe meg, hva kan du gjøre?
Innsendt av: Helene Hareførken

Hei harefrøken!
Det offentlige betaler ut forskuddsbidrag i gitte situasjoner. Sosialkontorene gir hjelp og har støtteordninger for familier som kommer i økonomiske vansker.

Hilsen Karita
 

_______________________________________________________________________________

Språk

Hvordan kontrollerer norske lærere og norske elever at de ikke får slengt etter seg bannord, fyord som "hore" og andre nedsettende bemerkninger? Det er snakk om mange språk og de flerspråklinge slenger disse nedsettende ordene rundt seg. Norsk ungdom kan ikke bruke disse norske ordene slik.

Stemningen synker dramatisk og de muslimske jentene fniser men man merker dette. Det er utilgivelig at dette får fritt utløp.

Det kan ha en preventiv virkning særlig i denne voldtekdebatten?
Innsendt av: En dame

Hei dama!
Språk har mye makt. Derfor MÅ vi oppdra barna våre tilå ikke akseptere en slik språk bruk!
Du har helt rett! Flott innspill

Hilsen Karita

_______________________________________________________________________________

Intervju?

Hei! Vi er elever ved Film og TV-Akademiet som jobber med en reportasje om forebygging av voldtekt i Oslo, og vi lurte på om du har mulighet til å stille opp på et kjapt intervju senere i dag?

Vi kan kontaktes på følgende:
tlf.: 92 25 25 79
Innsendt av: Nina Johnsen
Hei Nina

Er på et flott seminar som landets beste parti - Arbeiderpartiet - arrangerer på Youngstorget. Kom dit så får vi se!

Hilsen Karita

______________________________________________________________________________
 

Moderne maskulinisme

I et demokrati er det sunnest når gruppene det gjelder får artikulere sin egen sak uten å ha press på seg for å være politisk korrekte. Er det ikke på tide at moderne maskulinister slik som de i Venstres Pappagruppe eller Ole Texmo som har arrangert mannedag får være med på å utforme agendaen i stedet for politisk korrekte feminister som ofte er negativt innstillt til maskulinitet og menn? Reform: Ressurssenter for menn er en slik politisk korrekt instutisjon, og jeg kan med sikkerhet si at det ikke er noen moderne maskulinister i den, bare gamle rødstrømper. Det virker for meg veldig autoritært. Når skal dere lage et ekte Ressurssenter for Menn som består av ekte moderne maskulinister ?
Innsendt av: Per Arnesen

Hei per!

I Reform er det flotte moderne menn blant annet...
men det er viktig at feminisme defineres som kamp mot grunnleggende urettferdighet. Til dette trenger vi alle stemmene. Både de som har kjempet fram dagens rettigheter og de nye som vil kjempe for nye utfordringer.

Hilsen Karita

_______________________________________________________________________________
 

Somaliske menn

Jeg har møtt en rekke somaliske menn som er nye i Norge. I hjemlandet har de fått høre at norske kvinner er svært "lette på tråden". Det kan vel heller ikke underslås at noen norske kvinner ved sin atferd bekrefter mennenes oppfatning. Burde man fortelle somaliske menn og norske kvinner at det finnes kulturelle forskjeller som gir grunnlag for misforståelser, eller er det slik at kulturforståelse er "medfødt" slik en kan få inntrykk av at de som opptrer i media mener?
Innsendt av: Tormod Sekken

Hei Tormod!

det er viktig at våre nye landsmenn blir opplært i norsk lov og kulturforståelse og norske kvinner må bli respektert som selvstendige individ på linje med menn uten å bli stemplet som hore eller lettsindige. På samme måte som vi må lære og respektere andre kulturer så forventer jeg det samme tilbake!

Hilsen Karita

______________________________________________________________________________ 

Vold? Hva er det?

Jeg anmeldte min eks mann som jobber som vekter for vold utført mot meg, med diverse beviser - blå merker, avrevne klær..saken ble henlagt. Han var lykkelig over at saken ble henlagt, for det var et bevis for han at han ble trodd, mens jeg var ulykkelig over å ikke bli trodd...selv med bevis.
Kanskje saken ble henlagt pga at han utfører vekter oppdrag for politiet.
Om utfallet hadde vært drap, så hadde saken blitt omtalt som - en familietragedie...

Hva er hensikten med at det oppfordres til å gjøre noe mot VOLD, når man likevel ikke blir tatt på alvor av det offentlige?
Innsendt av: Venke
Hei Venke.

En sterk historie du forteller.
Det er viktig at politi og rettssystemet prioriterer saker om vold i hjemmet. Vi vet at i mange av disse sakene så er det vanskelig å bevise. Ord står mot ord. Knut og jeg foreslår 3 timer med bistandsadv gratis for voldsoffer.
Etter hvert skjer vi at det har skjedd en holdningsendring hos politi og rettsapp og min oppfordring er at kvinner raskt må ta kontakt med hjelpeapparatet for å få hjelp!

Hilsen Karita

_______________________________________________________________________________

Hei Karita

En ting jeg lurer på om du vet svaret på. Hvorfor blir alle damer penere når de blir skilt eller flytter fra samboere,syns dette er rart men sånn er det ofte og du er jo ett bevis på det,blei jo mye freshere når du blei skilt fordi om jeg veit du har funnet en ny...hmmm.lurer
Innsendt av: Morten

Ja ja.. slik kan det gå vet du..

Hilsen Karita
 

_____________________________________________________________________________

Norsk lov

Hei Karita,

er det planlagt noe konkret for å kritisk ta for seg kjønnsaspektet ved norske lover - ikke bare kvinners situasjon, men også menns, og generelt se på nytten av å skille mellom kvinner og menn som juridiske personer/statsborgere?
Innsendt av: Marit Vaula Rasmussen
Hei Marit

Kjønnsperspektivet må inngå i alt arbeid vi gjør.
Og det er klart at vi også må ha mannsperspektivet i dette.

Hilsen Karita
 

_______________________________________________________________________________

Likestilling

Jeg lurer på Hvor lemge denne her likkestillingen skal på gå.Jo mer dere kviner kjemper, jo mer problem blir det for mennene.
Tenker da i forhold til barnefordeling.
likestillingen er bra, men dety har da sin pris på familjelivets fred.
Er enig i at man og kvinne skal behandles likkt, likk løn for likkt arbeid osv.
Men hvor er vi mannfolk i forhold til barne fordeling henne da, er jo bare kvinner som får hovedansvaret for de små.
Der gjelder ikke likestillingen.
Jeg er så heldig å ha hovedansvaret, der moren sattser kariere, fremfor familje og onger.
Innsendt av: andre

Hei Andre.
Likestilling for meg handler om å kjempe for urettferdighet som både menn og kvinner blir utsatt for!! Kvinner mangler likelønn og menn er ikke fullstendig likestilt i forhold til omsorg for barn etter et samlivsbrudd. Derfor har Regjeringen satt ned et offentlig utvalg som skal gjennomgå hel barneloven!
vi har også lagt fram til behandling i stortinget forbedringer i bidragsregelverket.

Hilsen Karita

_______________________________________________________________________________

Styrerepresentasjon

Gratulerer med dagen til deg, Karita, og alle andre kvinner! Fortsatt mye å kjempe for hjemme og internasjonalt.

ASA'er endrer selskapsform til AS for å unngå kvinnerepresentasjons-kravet.

Hva vil du og resten av regjeringen gjøre for å tette igjen denne muligheten slik at vi får reell økning i kvinnerepresentasjon i næringslivets besluttende organer?
Innsendt av: Anne-K
Gratulerer igjen!

Vi har vedtatt en lov for allmennaksjeselskapene i første omgang. Regjeringa følger nå utviklinga svært nøye. Det er beklagelig hvis noen nå velger å omgå loven ved å omgjøre til AS.
Viktig å få fram at mange selskap nå har fått på plass 40% kvinner i styrene - og de er meget godt fornøyd med denne nye kompentansen.


Hilsen Karita

_______________________________________________________________________________
 

trygghet

Jeg har ikke et spm, men som mor til ung datter i Oslo er jeg engstllig for hennes trygghet. Er så redd for at mangel på trygghet skal bli vår verdens burka. Uten at jeg av den grunn tenker at dette kun er et imigrasjonsproblem. Vold mot kvinner har vi hatt i Norge lenge før muslimene kom. Men så var det dattera mi da, og alle andre voldsutsatte. Det må ikke bli slik at vi skal passe oss og ta forholdsregler, at vi selv må bære ansvaret for å ungå overfall. Er du ute alene på kvelden, har på feil klær, går i feil gate, har tatt et glass for mye... Lista kan sikkert utvides ved behov. Voldsutøverenes behov. DETTE MÅ VÆRE OVERGRIPERENES ANSVAR. SETT INN STØTET DER!!! Men desverre.... jeg vet ikke helt hva som kan gjøres, men jeg håper...
Innsendt av: May Britt Vålbekk

Hei May Britt.

Voldsoffer har ikke ansvaret for at en kriminell handling skjer!
Vi må ha en politikk som både beskytter kvinner - samtidig som vi også må ha fokus på hva som skjer med menn som voldtar. Derfor er det viktig at vi jobber forebyggende med ungdom. Likestilling handler om vi skal vise respekt for begge kjønn.

Vi må også ha et offensivt holdningsarbeid.

Hilsen Karita

______________________________________________________________________________  

Ta Oslo TILBAKE

Vi er en gjeng på over 50 stk. og stigende i skrivende stund. Vi skal gå rundt i Oslos gater, og hvis vi merker noe, ser noe, kommer vi til å ta affère. "Gjengen" er elitesoldater, veltrente, og vanlige menn. Når politiet ikke kan ta svina, må vi, de normale menne passe på våre kvinner/mødre og søstre. VI kan IKKE garantere for sikkerheten til voldtektsmenne, men en ting er sikkert, de går på en smell. Håper ALLE menn tar seg en extra runde i nabolaget før de går hjem etter en bytur. Still opp!! Det er litt rart at vi i det heletatt må gjøre noe sånt i Norge. Men dere politikere har ikke en anelse om hvordan det er utenfor Stortinges fire vegger. LYTT til folk, FIKS problemer. Gjør Norge ett bedre land å leve i NÅ, ikke om 50/100 år. Tenk på alle de jentene/kvinnene som har pykiske problemer og er livredde etter at de har blitt mishandlet og voldttatt. Tenk så maktesløs de er, og rettsapparater gjør ikke en dritt. Hva med å sende politi i gatene / spanere rundt i Oslo, på steder hvor det er hyppige voldtekter. Kan dere ikke tenke?
Innsendt av: Markus Blomholm

Hei Markus.

Voldektsproblematikken i Oslo er svært alvorlig. Dette er en sak som Regjeringen prioriterer. Politiet har spaning og setter inn innsatsen rundt de mest aktuelle områdene. Det er viktig at menn engasjerer seg - men ikke voldelig.

Hilsen Karita

_______________________________________________________________________________

 

Statsråd Karita Bekkemellem og en pioner, Erik Hauglund, som var den første mann i Norge med førskoleutdannelse! Foto: Henrik Mevold