Historisk arkiv

Lettere å stoppe svindel fra utlandet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Av barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem

Nordmenn handler stadig mer over landegrensene både via internett og som følge av direkte markedsføring. Denne utviklingen medfører mange fordeler, men også en del ulemper. Mange opplever for eksempel å bli utsatt for svindelforsøk fra utlandet.

Nordmenn handler stadig mer over landegrensene både via internett og som følge av direkte markedsføring. Denne utviklingen medfører mange fordeler, men også en del ulemper. Mange opplever for eksempel å bli utsatt for svindelforsøk fra utlandet. Her er det viktig å huske på at det som høres for godt ut til å være sant - nesten aldri er sant.

 

- Selv om mange har lært å være kritiske arbeider vi som forbrukermyndigheter med å sikre norske forbrukeres interesser også når de kjøper varer og tjenester ute. Norge og EU har allerede et godt regelverk for å beskytte forbrukernes interesser på områder som reklame, krav til produktopplysninger og avtalevilkår.



Likevel øker behov for å kunne håndheve regelene effektivt på tvers av landgrener.
Dette har vært en utfordring, og useriøse næringsdrivende har i noen tilfeller spekulert i å lokalisere virksomheten i land med lite tilsyn.

 

Gjennom nye regler har vi derfor etablert et nettverk av tilsynsmyndigheter i EU som skal samarbeide om å stoppe grenseoverskridende lovbrudd. Et stort fremskritt er at alle landene nå plikter å føre offentlig tilsyn med forbrukerlovgivningen og å samarbeide med andre land for å få slutt på overtredelsene.

 

Stortinget behandler nå et lovforslag som vil knytte Norge til dette nettverket. Det  er en god nyhet for norske forbrukerne, fordi det vil bli lettere å stoppe lovbrudd fra næringsdrivende i andre EØS-land. Et eksempel er at spanske timeharetilbydere ofte opererer på det norske markedet i strid med norske timeshare-loven. I slike tilfeller vil det norske Forbrukerombudet kunne be spanske myndigheter om å gripe tak i problemet i Spania, og Spania vil være forpliktet til å følge opp saken. Tilsvarende vil norske tilsynsmyndigheter være forpliktet til å følge opp anmodninger om bistand der norske næringsdrivende begår lovbrudd som rammer forbrukere i andre EØS-land.

 

Det ligger nå an til at den nye ordningen vil være på plass og kan fungere allerede fra våren. Forbrukerombudet vil da ha en hovedrolle i samarbeidet fra norsk side. I tillegg vil Medietilsynet, Sosial- og helsedirektoratet, Statens legemiddelverk og Luftfartstilsynet delta.

 

Med dette blir EØS-området et tryggere sted å handle varer og tjenester og det er bra for norske forbrukere som mer og mer handler internasjonalt.