Historisk arkiv

Nordisk Ungdomspanel avslutter sitt arbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Deres oppdrag har vært å presentere ungdoms opplevelser av dagens velferdssamfunn, og hva slags forventninger de har til fremtiden i Norden. Panelet har også blitt bedt om å gi sine innspill til hva de mener vil være de viktigste forutsetningene for at Nordisk Ministerråd skal kunne leve opp til sin visjon om at Norden skal være verdens beste sted for barn og unge.

Nordisk Ungdomspanel avslutter sitt arbeid

I januar 2006 ble Nordisk Ungdomspanel, bestående av fjorten ungdommer fra de nordiske landene og selvstyreområdene, opprettet. Panelets mandatperiode var 2006. Deres oppdrag har vært å presentere ungdoms opplevelser av dagens velferdssamfunn, og hva slags forventninger de har til fremtiden i Norden. Panelet har også blitt bedt om å gi sine innspill til hva de mener vil være de viktigste forutsetningene for at Nordisk Ministerråd skal kunne leve opp til sin visjon om at Norden skal være verdens beste sted for barn og unge.

Gjennom møter med ungdomsgrupper, politikere, byråkrater og frivillige organisasjoner har panelet søkt å løse oppgaven. De har arrangert sitt eget ”toppmøte om velferdspolitikk” for ungdom, og de har utformet nettportalen www.velferdsvillaen.org, som på en morsom måte beskriver styrker og svakheter ved den nordiske samfunnsmodellen, sett med ungdoms øyne.

I desember 2006 avleverte panelet resultatene av sitt arbeid til de nordiske samarbeidsministrene. Økt fokus på miljøvern, å legge til rette for økt mobilitet på tvers av landegrenser og kulturer, og å skape entusiasme rundt Norden og det nordiske samarbeidet, var de tre hovedutfordringene Nordisk Ungdomspanel presenterte for ministrene.

Panelet har fått mye positiv oppmerksomhet gjennom året, og har blitt invitert til å fremme deres synspunkter på en rekke ulike konferanser og arrangementer i nordisk regi gjennom året. På denne måten har panelet har bidratt til at ungdom har kommet til orde, og vist at ungdom representerer en viktig og positiv stemme i samfunnsdebatten.

En oppsummerende rapport om panelets arbeid vil legges frem i februar 2007. Nordisk barne- og ungdomskomitè (NORDBUK) - Nordisk Ministerråds rådgivende og koordinerende organ i barne- og ungdomspørsmål – vil få et ansvar for å følge opp Nordisk Ungdomspanel sine arbeid på nordisk plan.

 

Kronikk fra statsrådene Bekkemellem og Grande Røys på trykk i VG

Pressemelding fra møtet med samarbeidsministrene

Panelets hovedkonklusjoner (Word)

Velferdsvillaen